Veřejná doprava za 9 eur na měsíc. Německá vláda schválila výrazně levnější cestování

Nádraží v Norimberku. Foto: Jan SůraNádraží v Norimberku. Foto: Jan Sůra

Někteří dopravci se obávají přehlcení veřejné dopravy.

Německá vláda se rozhodla lidem výrazně ulevit od nákladů za dopravu. Od 1. června do konce srpna si budou občané moci koupit měsíční jízdenku na cestování veřejnou dopravou po celé zemi v hodnotě 9 euro (zhruba 221 korun). Podobu podpory zveřejnilo německé ministerstvo dopravy.

Zvýhodněné cestování bude platit prakticky ve všech dopravních prostředcích s výjimkou letadel, dálkových vlaků (ICE, EC/IC) a dálkových autobusů. Jde o součást balíčku změn, kterými chce vláda ulevit od rostoucích cen.

Plány musí schválit ještě Bundestag, návrh pomoci schválila vláda. Levné cestování bude stát rozpočet 2,5 miliardy eur navíc.

„S ohledem na prudký nárůst cen energií chceme ulevit občanům veřejnosti výrazně levnější jízdenkou na veřejnou dopravu a dlouhodobě přispět k úspoře energií využíváním hromadné dopravy,“ uvedl spolkový ministr pro digitální záležitosti a dopravu Volker Wissing.

Infografika k jízdence za 9 euro. Foto: BMWI.de

Infografika k jízdence za 9 euro. Foto: BMWI.de

Cestující, kteří mají například roční jízdenku, získají zpět rozdíl mezi zaplacenou jízdenkou a 9 euro na měsíc. Součástí balíčku opatření je i snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Materiály ministerstva zatím neuvádí, zda jízdenku budou moci využít i zahraniční občané.

Proti zavedení jízdenky mluví i někteří dopravci. Například šéf Bayerische Regiobahn Arnulf Schuchmann v Münchner Merkur uvedl, že se obává velkého přeplnění vlaků zejména v létě. Svaz cestujících Pro Bahn varuje, že podpora může naopak řadu lidí z veřejné dopravy vyhnat kvůli přeplnění vlaků a autobusů.

(V původní verzi textu bylo nesprávně uvedeno, že snížení spotřební daně se týká jen dopravních podniků. Za chybu se omlouváme.)

Tagy Německo podpora veřejné dopravy
87 komentářů