Velké střídání dopravců v Ústeckém kraji. Umbrella hlásí plný stav, pomůže si autobusy z Německa

Autobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: UmbrellaAutobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: Umbrella

Umbrella začne od čtvrtka na Mostecku, Kadaňsku a Chomutovsku se 44 novými autobusy.

Společnosti Umbrella Coach & Buses a Umbrella City Lines čeká od čtvrtka 1. prosince zahájení provozu v jejich dosud největším kontraktu v české regionální autobusové dopravě. Po společnosti Autobusy Karlovy Vary ze skupiny Z-Group převezmou provoz v souborech Chomutovsko, Kadaň-Žatec a Mostecká pánev. Obě firmy získaly desetileté kontrakty v hodnotě 1,305 miliardy korun. Nástup nového dopravce bude znamenat pro cestující nasazení zcela nových autobusů s klimatizací, wifi a řadou bezpečnostních prvků.

Podle majitele firmy Pavla Steinera byly přípravy na rozjetí nového provozního souboru složitější než v případě Přeloučska v Pardubickém kraji, kde firma začala jezdit v červnu, a to především kvůli nedostatku autobusů na trhu a zpožděním v dodávkách.

Umbrella potřebuje na všechny linky 44 turnusových autobusů. Ve všech případech půjde o nové autobusy Setra 415 LE Business. Podle Steinera nabrala výroba zpoždění, ale nakonec se podařilo většinu potřebných vozidel sehnat včas. Firma těžila především z dlouhodobých dobrých vztahů s výrobcem EvoBus (pod který patří i Setra). EvoBus je dodavatelem většiny autobusů pro Umbrellu i pro jiné výkony. „Slovo termín zmizelo z našich slovníků. Přesto všech 44 potřebných autobusů mít budeme,“ řekl Steiner v narážce na zpoždění dodavatelských řetězců v automobilovém průmyslu.

Hlavní zázemí bude v Chomutově

Firmě podle něj budou dočasně chybět jen náhradní autobusy v zelené barvě Dopravy Ústeckého kraje. „Půjde o náhradní autobusy z naší firmy v Německu, jen nebudou mít zelenou barvu,“ dodal.

Umbrella vyjede s celkem 68 řidiči (včetně rezerv), podepsáno má 66 smluv. „Případný nedostatek vykryjeme našimi řidiči z mezinárodní dopravy,“ dodal. Zhruba sedmdesát procent je podle něj od stávajícího dopravce. Mezi šoféry jsou i čtyři čeští řidiči, kteří dosud jezdili za hranicemi v Chemnitz.

Firma ještě bojuje s hledáním zázemí odpovídajícího 21. století. „Zázemí jsme si nakonec vytvořili v Kadani, Mostě, Lounech a Žatci. Hlavní disponentské pracoviště včetně servisního zázemí budujeme v Chomutově, mělo by být hotové do konce ledna příštího roku,“ dodal Steiner.

Umbrella bude v regionech jezdit za ceny 32,94–35,92 Kč za kilometr. Smlouvy jsou v takzvaném brutto režimu, riziko tržeb jde za krajem.

Autobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: UmbrellaAutobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: UmbrellaAutobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: UmbrellaAutobus Setra 415 LE Business pro provoz v Ústeckém kraji. Foto: Umbrella