Velké omezení na koridoru končí, u Kolína budou jezdit vlaky opět po dvou kolejích

Rekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnicRekonstrukce koridoru Velim - Poříčany. Pramen: Správa železnic

S ukončením prací končí i výlukové jízdní řády na nejvytíženější tuzemské trati.

Riziko zpoždění na koridorové trati z Prahy do Kolína bude od zítřka nižší než dosud. Správa železnic dnes dokončí stavební práce v úseku z Kolína do Velimi. Pro dopravce to znamená možnost znovu využívat obě traťové koleje. Oprava navázala na více než dva roky trvající rekonstrukci a úpravu tratě z Poříčan do Velimi.

Jejím výsledkem jsou mimo jiné nové odbočky Cerhenice a Tatce, které umožňují operativně reagovat na aktuální dopravní situaci na této vytížené koridorové trati. Posledním omezením bude výluka dvou staničních kolejí ve Velimi, která však nebude mít výraznější dopad na pravidelnost vlaků.

Znamenat to bude i konec náhradních autobusů pro osobní vlaky v úseku Český Brod – Kolín, pro řadu dálkových vlaků dojde k ukončení odklonu přes Nymburk.

Správa železnic provedla celkovou opravu mezi Kolínem a Velimí záměrně během srpna těsně po dokončení úseku z Poříčan, aby dopravce nečekala další omezení například příští rok. Trať mezi Prahou a Kolínem je nejvytíženější v Česku. Jakýkoliv problém při opravě, například porucha zabezpečovacího zařízení nebo stržená trolej, znamenal zpoždění vlaků i v řádu hodin.

Stavbařům zbývá dokončit rekonstrukci ostrovního nástupiště ve stanici Velim, která si vyžádá výluku dvou přilehlých kolejí. Vlaky budou moci využívat další tři staniční koleje, dopad na pravidelnost dopravy tak bude minimální. Toto omezení potrvá do 1. listopadu. Poté se pro cestující otevře zrekonstruované nástupiště, které bude nově mít bezbariérový přístup. Dokončení celé stavby je plánováno v závěru letošního roku.

Tagy Správa železnic Velim - Kolín Velim - Poříčany
49 komentářů