Velká Británie zruší úlevy pro elektroauta, začnou platit silniční daň

Dobíjení elektrického vozu. Pramen: ShutterstockDobíjení elektrického vozu. Pramen: Shutterstock

Spojené království zvýší od příštího roku i spotřební daň z fosilních paliv.

Velká Británie skončí od roku 2025 s daňovými úlevami majitelů elektromobilů. Od roku 2025 budou muset platit silniční daň, která se ve Velké Británii ročně platí z každého auta bez ohledu na počet ujetých kilometrů. Aktuálně jde o 165 liber (4 615 Kč). Změny oznámil ministr financí Jeremy Hunt.

Ministerstvo ke změnám přistoupilo na základě doporučení tamějšího úřadu rozpočtové odpovědnosti. Ten odhaduje, že v roce 2025 bude už polovina nových aut na britských silnicích elektrická. Podle ministra tak půjde o větší spravedlnost ve zdanění vozidel.

Zdanění bude ale zatím stále symbolické: první rok mají platit pouze deset liber ročně, na 165 liber se má daň dostat postupně. Týkat se bude všech elektromobilů registrovaných po 1. dubnu 2017. Podle kritiků návrhů toto opatření zpomalí nástup elektromobilů. Od roku 2030 plánuje Velká Británie zákaz prodeje aut se spalovacími motory.

Z provozu aut na spalovací motor chce vláda získat více peněz než dosud. Počítá s růstem spotřební daně již příští rok. Její výše se nezměnila od roku 2011. letos byla dokonce snížena o pět pencí na 53 pencí (14,82 Kč). Od dubna má zdražit na 65 pencí.

Tagy silniční daň úlevy pro elektromobily Velká Británie
34 komentářů