Ve Zlínském kraji od ledna zdraží jízdné, v červenci přijde zónový tarif

Autobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský krajAutobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský kraj

Další zdražení základního jízdného chystá kraj na polovinu příštího roku, nově zavedené časové jízdenky mají ale být výhodnější.

S příchodem ledna zvýší Zlínský kraj jízdné v systému Integrované dopravy Zlínského kraje. Oproti současnosti zaplatí cestující v autobusech i vlacích za jeden ujetý kilometr o 20 haléřů více, dnes platí korunu. Důvodem je podle kraje inflace.

„Je proto nezbytné upravit stávající základní ceník jízdného tak, aby nedocházelo k dalšímu navyšování nepokryté ztráty v linkové i drážní dopravě, které má negativní dopad do krajského rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Aktuálně cestující ve Zlínském kraji platí 9 korun nástupní sazbu a dále 1 korunu za každý ujetý kilometr. Od 1. ledna 2022 se cena za ujetý kilometr zvýší na 1 korunu 20 haléřů, nástupní sazba se měnit nebude. Jízdné se bude zaokrouhlovat na celé koruny.

Procentuálně se cena jízdenek zvyšuje s počtem ujetým kilometrů. Například na deseti kilometrech mezi Vizovicemi a zastávkou Zlín-Příluky se zvýší z 19 na 21 korun (+ 10,5 pct.). Na 70kilometrové cestě ze Zlína do Rožnova pod Radhoštěm vzroste ze 79 na 93 korun (+ 17,7 pct.), trasa Uherský Brod – Brno (105 km) bude stát místo 114 korun nově 135 korun (+ 18,4 pct.).

Kraj na rok 2022 připravuje ještě jednu zásadní změnu: zavedení zónového tarifu. Kraj bude rozdělen na zhruba 120 zón. Cena jízdenky se potom už nebude odvíjet od počtu kilometrů, ale od počtu projetých zón. Zónový tarif umožní zavedení časových jízdenek, v první fázi kraj počítá s možností nákupu sedmidenního a měsíčního časového jízdného. „Přechod na zónový tarif a časové jízdenky předpokládáme od července roku 2022,“ sdělil jednatel Koordinátora veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář.

Další úprava cen jízdného bude podle Doležela vázána právě na chystané zavedení zón. V plánu je další navýšení základního jízdného. Současně s tím však začnou platit časové kupony, které mají být pro pravidelné cestující výhodnější.

Tagy IDZK zdražení jízdného Zlínský kraj
33 komentářů