Ve Vídni je registrováno méně aut než v Praze. Motorizace tam klesá

Vídeň, cyklista, ilustrační foto. Autor: © Julius SilverVídeň, cyklista, ilustrační foto. Autor: © Julius Silver

Praha jde opačným směrem, počet aut registrovaných v české metropoli roste rychleji než počet obyvatel

Ve dvoumilionové Vídni je registrováno 719 tisíc osobních automobilů, což vychází na 374 vozů na tisíc obyvatel. Stupeň motorizace obyvatelstva v rakouské metropoli přitom dlouhodobě klesá, neboť počet osobních automobilů roste pomaleji než počet obyvatel. Město Vídeň to uvedlo v tiskové zprávě.

V roce 2020 uskutečnili obyvatelé Vídně 46 procent běžných cest pěšky nebo na kole, na cesty autem připadlo pouze 27 procent, ukázala data vídeňského dopravního podniku. „Ve městě ztrácí auto na významu,“ komentoval to Michael Schwendinger z organizace VCÖ, která se zaměřuje na udržitelnou mobilitu.

Počet vozů na tisíc obyvatel je nyní ve Vídni nejnižší ze všech rakouských spolkových zemí. „Tak to ale nebylo vždycky. Ještě v roce 1985 Vídeň vykazovala více osobních aut na obyvatele než blízká spolková země Burgenland,“ sdělil Schwendinger. Podle něho vysoký počet automobilů dříve představoval známku blahobytu, dnes ale poukazuje na nedostatečnou nabídku veřejné dopravy a špatné místní zásobování či dostupnost služeb.

V celostátním srovnání Vídeň i v loňském roce zůstala jedinou spolkovou zemí, kde počet obyvatel rostl rychleji než počet automobilů. V osmi z 23 městských obvodů dokonce počet automobilů meziročně poklesl. Nejvýraznější meziroční pokles zaznamenaly čtvrti Landstraße (mínus 1 814) a Favoriten (mínus 1 047). V dalších částech města je patrný dlouhodobý úbytek automobilů. Od roku 2005 například ve čtvrtích Margareten a Brigittenau přibylo 1 900, respektive 4 000 obyvatel, počet automobilů zde však klesl o 2 500, respektive 1 500, ukazují data statistického úřadu Statistik Austria.

Nejméně aut na 1 000 obyvatel (280) nyní připadá na čtvrtě širšího centra Rudolfsheim a Margareten. Nejvíce (494) je jich naopak v okrajovém Liesingu. Srovnání nezahrnuje první obvod, kde jsou registrovány automobily veřejných institucí a řady firem. Pro srovnání, ve druhém největším rakouském městě Štýrském Hradci statistici napočítali 477 automobilů na 1 000 obyvatel, v Innsbrucku 440 a v Linci 512. „Považuji za pozitivní, že stále více obyvatel Vídně nepotřebuje automobil,“ doplnil Schwendinger.

Praha jde opačným směrem. Podle ročenky Technické správy komunikací (TSK) roste počet aut registrovaných v české metropoli rychleji než počet obyvatel. V roce 2018 bylo v Praze registrováno 883 tisíc osobních vozidel, v roce 2019 to bylo 912 tisíc vozidel. Praha má přes 1,3 milionu obyvatel. V roce 2018 připadalo na tisíc Pražanů 675 osobních aut, předloni to bylo 689 aut. Penetrace obyvatelstva automobily (stupeň automobilizace) tak je v Praze výrazně vyšší než republikový průměr (557 osobních automobilů na tisíc obyvatel).

Tagy automobilismus Rakousko Vídeň
178 komentářů