Ve Stromovce má být po přestavbě trati na letiště místo kolejí cyklostezka

Vizualizace trati Stromovkou. Foto: Správa železnicVizualizace trati Stromovkou. Foto: Správa železnic

Pozemky mají přejít do vlastnictví Prahy.

Po dokončení železnice na pražské Letiště Václava Havla vznikne v její původní trase ve Stromovce místo pro volnočasové aktivity a cyklostezka. Trať v těchto místech povede pod zemí. Magistrát, Praha 7 a Správa železnic (SŽ) podepíší memorandum o budoucím převodu pozemků na město. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Stavba železnice by měla začít v příštím roce a má být zprovozněna v roce 2028.

Pozemky budou opuštěny, proto jsme se v rámci memoranda dohodli, že by pozemky Správa železnic (SŽ) přednostně převedla Praze a my je mohli začlenit do Stromovky a rozšířit o ně její plochu a vybudovat zde promenádu a zeleň,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Hlavní město a radnice Prahy 7 chtějí podle dokumentu využít příležitosti k vytvoření volnočasové zelené promenády a cyklostezky. V memorandu je proto navrženo, aby SŽ po dokončení stavby pozemek jako trvale nepotřebný pro provozování železniční dopravy převedla do vlastnictví Prahy. Následně by jej měla svěřený Praha 7.

Stavba nové trati má podle vyjádření SŽ ze začátku letošního listopadu začít v příštím roce přípravnými pracemi. V prvním čtvrtletí správa přeloží koleje ve směru Stromovka, tedy trať do Kralup nad Vltavou, a od závěru března 2023 provede hlavní práce už ve výluce kolejí směr Dejvice. Připravovaná trať k letišti je součástí železnice mezi Prahou a Kladnem. Plánovaná modernizace je rozdělena na osm úseků. V současnosti je dokončen jediný z nich, Negrelliho viadukt.

Kompletní úprava nyní jednokolejné a neelektrizované trati do Kladna s odbočkou na pražské letiště by podle odhadu Správy železnic měla podle dřívějších odhadů vyjít na zhruba 40 miliard korun. Nové spojení by mělo umožnit interval vlaků jedoucích na letiště i do Kladna v desetiminutových intervalech.

Tagy Bubny-Výstaviště cyklostezka Stromovka Správa železnic Výstaviště - Dejvice
37 komentářů