V Ústí jako v Ostravě. Ve vozech MHD nově stačí jen přiložit kartu

Trolejbusy MHD Ústí nad Labem. Pramen: DPMÚLTrolejbusy MHD Ústí nad Labem. Pramen: DPMÚL

Ústí nad Labem je dalším českým městem, v němž mohou cestující ve vozech městské hromadné dopravě využívat bezhotovostní placení jízdného.

Ústí nad Labem je dalším českým městem, v němž mohou cestující ve vozech městské hromadné dopravě využívat bezhotovostní placení jízdného. Jde přitom o takzvaný ostravský model, kdy není potřeba tisknout papírovou jízdenku. Ústecký dopravní podnik službu zavedl ve spolupráci se společnostmi ČSOB, Mastercard a Mikroelektronika.

„Multikanálový elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu, jehož základem je bezkontaktní platební karta, umožní komfortní a moderní způsob odbavení cestujících. Mezi základní přínosy bude patřit rychlost, jednoduchost, rozšíření možnosti odbavení nebo poskytnutí slevy z ceny jednotlivého jízdného při využití elektronické platby,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Validátor pro bezhotovostní platby v MHD. Pramen: Mastercard

Validátor pro bezhotovostní platby v MHD. Pramen: Mastercard

Systém elektronického odbavení je od 18. června ve vozidlech ústecké městské hromadné dopravy zatím ve zkušebním provozu. Cestující při nástupu pouze přiloží platební kartu k validátoru a tím zaplatí jízdné. Přiložit kartu k validátoru musí i při vystoupení z vozidla. Systém pak sám vypočte výslednou nejvýhodnější cenu jízdného. Stejně to funguje v Ostravě. V jiných městech, například v Praze, která bezhotovostní platby ve vozech zavedla nedávno, je třeba vytisknout papírový lístek. Jednotlivé jízdné bude v Ústí oproti stávající papírové variantě o desetinu levnější. Lanovka na Větruši není s novým systémem propojena.

„Ústí nad Labem se tímto projektem připojuje k Londýnu či Ostravě a pasažérům nabídne systém odpovídající zákaznické zkušenosti 21. století,“ uvedla manažerka rozvoje a obchodu společnosti Mastercard Zuzana Weissová.

Podobný projekt chystá například i Dopravní podnik města České Budějovice.

Tagy bezkontaktní platby v MHD DPMÚL Ústí nad Labem
49 komentářů