V Ústí dokončili testování elektrobusu Scania, v kopcích zvládl 200 kilometrů na jedno dobití

Elektrobus Scania Citywide LF při testech u jezera Milada v Ústí nad Labem. Foto: ScaniaElektrobus Scania Citywide LF při testech u jezera Milada v Ústí nad Labem. Foto: Scania

Scania chystá testování elektrobusu v dalších českých městech.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem ukončil po třech měsících test čistě elektrického nízkopodlažního autobusu Scania Citywide LF. Dopravce autobus nasadil na celé řadě linek, aby si mohl vyzkoušet nejrůznější provozní podmínky.

Navzdory kopcovitému terénu Ústí nad Labem elektrobus zvládl se svými osmi bateriemi o celkové kapacitě 264 kWh na jedno nabití schopen ujet 200 kilometrů. To plně postačuje potřebám dopravního podniku. O výsledku informovala Scania ve společné zprávě s dopravním podnikem.

Scania dodala k testování i mobilní nabíjecí stanici Kempower T-Series se systémem vzdáleného přístupu, který umožňuje na dálku řídit dobíjení. Vůz byl nasazen v období od 18. ledna do 14. března 2023 na všechny autobusové linky MHD a najel celkem 5569 kilometrů.

Spotřeba 5 Kč / km

„Poznatky řidičů, kteří byli zapojeni do testování elektrobusu jsou velmi pozitivní. Kladně hodnotili celkovou koncepci autobusu s ohledem na moderní konstrukci a výbavu. Celkový dojem z řízení autobusu je podle nich srovnatelný s jízdou v osobním automobilu, nabíjení je snadné a řidiči, kteří vůz testovali, si tento typ autobusu dokáží představit ve flotile DPmÚL,“ říká Roman Pospíšil, náměstek výkonné ředitelky pro dopravu.

Šoféři chválili také komfort podvozku, snadné ovládání brzd a vozidla jako takového i v krizových situacích. Ocenili rovněž velice dobrý výhled z kabiny a odpovídající údaje o dojezdu zobrazované přímo na přístrojovém štítu vozidla.

Vozidlo jezdilo zhruba za 5 Kč/km, čímž se stalo nejúspornějším autobusem ve flotile DPmÚL, které bylo v provozu. „Můžeme potvrdit, že elektrický autobus nás přesvědčil, že je jednou z možných cest, kterými se můžeme vydat na cestě k bezemisní hromadné dopravě,“ říká Simona Mohacsi, výkonná ředitelka DPmÚL.

Scania nyní chystá testování elektrobusu v dalších městěch. V praxi si autobus budou moci vyzkoušet u Městské dopravy Mariánské Lázně a u Krkonošské autobusové dopravy ve Vrchlabí.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Scania Citywide LF
28 komentářů