V Ústeckém kraji vyjíždí zítra většina turistických vlaků, mají jezdit do konce října

Motorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železniceMotorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železnice

V pátek nevyjedou jen dvě plánované turistické linky a přeshraniční spoje.

Ústecký kraj obnoví tento víkend navzdory vládním omezením provoz většiny turistických linek. Od zítřka se rozjedou téměř všechny turistické linky, letos se proti loňské sezóně rozroste nabídka ještě o přímé spojení Liberec – Mikulášovice.

Ústecký kraj se rozhodl pro jinou cestu než Praha a Středočeský kraj, kde došlo naopak k odložení startu sezónních vlaků právě kvůli současné situaci. „Železniční T-linky vedou většinou jen v rámci jednoho okresu, často pak po historických tratích,“ uvedl kraj na svých stránkách. V pátek nevyjede zatím jen nový spoj KŽC Doprava Praha – Mikulášovice a také linka T1 z České Kamenice do Kamenického Šenova, která přejíždí dva okresy. Nevyjede zatím také linka T7 z Chomutova do Vejprt a dál do Cranzahlu.

Na lince T2 z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic pojede cyklovlak s navýšenou kapacitou až pro 28 jízdních kol, na lince T3 z Ústí nad Labem-Střekova do Zubrnic nasadí Zubrnická muzeální železnice „Hurvínka“. O víkendu vyjede i loni spuštěná linka T4 provozovaná AŽD Praha do Oparenského údolí. Na první spoj nasadí soupravu vedenou lokomotivou 742.119, v pondělí pak „Bardotkou“ 749.039. Rozjede se také Podřipský motoráček z Roudnice do Libochovic (linka T5) a linka T6 patřící Doupovské dráze z Kadaně do Vilémova a Podbořan. Linka T8 na Moldavu začne spojení už v Děčíně. Linka RE20 do Drážďan zahájí svůj provoz, až se uvolní cestování přes hranice.

Start lodí na Labi napříč okresy

Zítra by měla vyplout i lodní linka T91 na trase mezi Ústím, Litoměřicemi a Roudnicí. Jakmile dojde k povolení pohybu i mezi okresy, vypluje na Labe i oblíbená turistická lodní linka na druhé trase mezi Ústím, Děčínem a Hřenskem, která se z 902 mění na T92. I v letošním roce počítá DÚK s několika mimořádnými plavbami do Bad Schandau, Mělníka a Brandýsa nad Labem. Většina turistických linek DÚK by měla být v provozu do konce října.

Kromě T-linek se začátek turistické sezóny projeví i v autobusové dopravě DÚK. Ta počítá opět zejména se zesílením linek ve 30minutových intervalech do Národního parku České Švýcarsko a na několika desítkách autobusových linek bude zahájena rozšířená přeprava kol na vlecích nebo nástavbách.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK turistické linky v Ústeckém kraji Ústecký kraj
40 komentářů