V USA poprvé odstartovalo elektrické letadlo Alice, termín komerčního provozu je nejasný

První let letadla Alice poháněného na elektřinu. Foto: EviationPrvní let letadla Alice poháněného na elektřinu. Foto: Eviation

První let trval devět minut.

Letiště Moses Lake ve státě Washington v USA bylo dnes svědkem jedné z velkých leteckých premiér. Poprvé zde vzlétlo letadlo nazvané Alice společnosti Eviation, které je kompletně poháněné elektřinou.

Jde o první letadlo na světě navržené od počátku s elektrickým pohonem. Už dříve vzlétla Cessna Caravan na elektrický pohon, šlo ale o přestavbu vyráběného modelu.

Eviation vyvíjí nové letadlo přes pět let, před třemi lety ho ukázal na aerosalonu v Paříži. První let firma několikrát odkládala. První let trval devět minut, letadlo vystoupalo do výšky 3 500 stop (1 066 metrů), dvakrát obletělo letiště a přistálo.

Alice má být jednou z budoucností letecké dopravy na kratší vzdálenosti. Eviation má na letadlo už desítky objednávek. Energii získává z celkem 21 500 bateriových článků, kapacita baterií je 900 kWh. Do letadla se má vejít devět cestujících a má mít dolet 500 mil (800 km). Pohání ho dva elektrické motory Magni650 od společnosti Magnix.

Šéf firmy Greg Davis uvedl, že Alice je teprve prototypem a konečná podoba bude nejspíše jiná. Firma hledá především lepší řešení baterií. Ty váží celkem čtyři tuny, což je stále příliš pro komerční provoz. Kdy k němu dojde, není jasné, firma zatím přesnější termíny neuvádí.

S elektrickým pohonem koketují i další firmy, zatím nikdo se ale nedostal s vývojem tak daleko, že by letadlo již vzlétlo.

Eviation má objednávku na dvanáct letadel od DHL Express, které je chce využít pro přepravu nákladů na kratší vzdálenosti. Objednávku má i od společnosti CapeAir, která chce letadla nasadit na linkách mezi městy Boston, Nantucket a Hyannis.

Tagy elektrická letadla Eviation
20 komentářů