V USA kolabuje letecká doprava, za včerejšek dopravci zrušili přes 3000 spojů

Boeing 737 pokrytý vrstvou ledovky. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 pokrytý vrstvou ledovky. Foto: Alaska Airlines

Dvě třetiny zrušených letů připadlo na Southwest Airlines

Konec roku přináší leteckým společnostem obvykle zvýšenou poptávku po cestování i vyšší ceny za letenky, v USA ale letos kvůli nepřízni počasí hlavně mimořádné problémy.

Komplikace v letecké dopravě ve Spojených státech způsobené zimním počasím pokračují i po víkendu, největší měrou u letecké společnosti Southwest Airlines. V pondělí bylo podle služby FlightAware zrušeno více než 3 800 letů amerických aerolinek a výpadky jsou hlášené i na dnešek a na středu. Southwest podle agentury Reuters od pátku zrušila přes 12 000 spojů. Extrémní povětrnostní podmínky v USA postupně pomíjí, pro těžce zasažený stát New York schválil americký prezident Joe Biden vyhlášení stavu katastrofy.

Mrazy a sněžení během svátečního víkendu zasáhly prakticky celé americké území s výjimkou západního pobřeží. Této „zimní bouři“ vyvolané přílivem studeného vzduchu ze severu je zatím připisováno kolem 50 úmrtí v několika státech, která nastala po dopravních nehodách nebo poté, co lidé zůstali uvězněni v autech či domech bez energií. Nejméně statisíce lidí se během posledních dní potýkaly s výpadky proudu, další museli měnit plány na svátky kvůli omezením v silniční i letecké dopravě.

Rušení letů se čeká i během příštích dní. Podle Reuters americké aerolinky ke dnešnímu ránu hlásily pro následující dva dny výpadek více než 5 000 spojů.

Letecká společnost Southwest, která je jedním z největších nízkonákladových dopravců na světě, v pondělí zrušila 2 800 letů. To představuje téměř 70 procent všech letů společnosti na tento den. Podobné komplikace se čekají dnes i ve středu. Lety ruší i další aerolinky, ovšem výrazně méně než Southwest.

Tato aerolinka vydělává převážně na vnitrostátních letech a její provoz není tak centralizovaný jako u jiných velkých leteckých společností v USA. Tím pádem je Southwest zranitelnější, pokud jde o scénář, že pracovníci zůstanou v případě špatného počasí nedostupní, píše Reuters. Velký počet zrušených a zpožděných letů společnosti se chystá prověřit americké ministerstvo dopravy, které na twitteru označilo vývoj označilo za nepřijatelný.

S příchodem nového týdne začala zimní bouře v USA polevovat. Na jihu a v centrální části země už přichází obleva, v New Yorku, kde úřady evidují 28 obětí, ovšem situace zůstává vážná. Americký prezident Biden v noci na dnešek vyhověl žádosti o vyhlášení stavu katastrofy, což otevírá zasaženým oblastem přístup k federální pomoci.

Deník The New York Times popisuje, že na západě státu v pondělí zůstávaly mnohé silnice nesjízdné, zatímco tisíce lidí stále čekaly na obnovení dodávek elektřiny. V oblasti města Buffalo údajně leželo až 120 centimetrů sněhu, přičemž sněžení stále pokračovalo. Činitelé dění z posledních dní označují za nejhorší vánici za posledních nejméně 50 let.

Tagy rušení letů kvůli počasí Southwest Airlines Spojené státy americké USA
5 komentářů