V systému PID přibylo za rok 121 nových autobusů, všechny v kombinaci červené a šedé

Nové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: PIDNové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: PID

Všechna nová vozidla jsou vybavena klimatizací či terminálem pro placení kartou.

Nové barevné schéma Pražské integrované dopravy (PID) je k vidění na čím dál více vozidlech. Největší rozšiřování červeno-šedé barevné kombinace probíhá v autobusové dopravě.

Jen za loňský rok se v systému PID objevilo 121 nových autobusů. Ukazuje to přehled, který zveřejnil organizátor dopravy Ropid na svých facebookových stránkách.
Drtivá většina nových šedočervených strojů je standardní délky, tedy od 11 do 14 metrů. Pouze 16 vozů spadá do jiné délkové kategorie.

Více jak polovina nových autobusů dorazila do Prahy a Středočeského kraje z Vysokého Mýta ze závodu společnosti Iveco. Celkem šlo o 62 autobusů. Na druhém místě v pořadí značek byla Setra s 28 autobusy, třetí MAN se 14 vozidly.

Nejvíce nových autobusů loni pořídil dopravce ČSAD Benešov (19 autobusů), následovaný OAD Kolín a Arrivou City. Z tohoto pořadí i vyplývá, že nejvíce nových autobusů z nákupů v loňském roce jezdí v Praze, na Benešovsku, Nymbursku a Kolínsku. Všechny nové autobusy jsou vybaveny podle nových standardů PID, které znamenají kromě jednotné barvy karoserie i možnost platby jízdenku kartou či klimatizaci.

Přísun nových autobusů bude probíhat i letos. K další velké modernizaci dojde od prosince 2024, kdy začnou jezdit dopravci podle nových smluv. Soutěže aktuálně probíhají.

Tagy IDSK nové barvy PID PID Pražská integrovaná doprava standardy kvality Středočeský kraj
32 komentářů