V pražské MHD přibudou spoje, metro bude jezdit o půl hodiny déle

Nový označník zastávky MHD v Praze na Palackého náměstí. Pramen: ROPIDNový označník zastávky MHD v Praze na Palackého náměstí. Pramen: ROPID

Počet cestujících v metru včera poprvé od lockdownu přesáhl půl milionu lidí.

Jízdní řády městské hromadné dopravy v Praze čeká v příštích dnech a týdnech postupný návrat k normálnímu provozu, i když ještě ne úplný. Vyplývá to z dnes představených změn, které reagují na postupný nárůst poptávky a počtu cestujících.

Na změnách se dohodly Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a organizátor dopravy Ropid. Poptávka po přepravě i počet přepravených cestujících postupně v pražské MHD rostou. Nejpřesněji to ukazují údaje z automatických sčítacích zařízení z metra. Tento týden metro využilo v průměru 487 tisíc cestujících. Včera poprvé od zavedení lockdownu 1. března metro přepravilo více než půl milionu pasažérů, konkrétně téměř 504 tisíc. Podle Ropidu počet cestujících rostl postupně už v průběhu března v metru i v autobusech a tramvajích.

Obdobný nárůst lze vysledovat i v autobusové a tramvajové dopravě. Zatímco tramvajové spoje na začátku letošního března využívalo v průměru zhruba 428 tisíc cestujících denně, což je 36–37 % oproti běžnému stavu před pandemií, v těchto dnech je to v průměru téměř 490 tisíc cestujících což představuje nárůst o zhruba 15 %. Autobusové spoje v průběhu prvního březnového týdne využívalo denně v průměru 377 tisíc cestujících, v současnosti to je v pracovních dnech v průměru 486 tisíc. Jedna se o nárůst bezmála 29 %.

Změny od 30. 4. 2021

• obnovení provozu noční tramvajové linky 99 v trase Sídliště Řepy – Nádraží Hostivař
• noční autobusová linka 906 je opět prodloužena o úsek Mokrá – Skalka
• zkrácení intervalů nočních autobusových linek 912 (z 60 na 30 minut), 913 (ze 120 na 60 minut) a 916 (ze 120 na 60 minut)
• na linku 909 budou opět nasazeny kloubové autobusy

Změny od 10. 5. 2021

• prodloužení provozu metra o půl hodiny (poslední odjezdy z konečných stanic po čase 23:00 hodin, poslední příjezdy na konečné stanice v rozmezí 23:30–23:40 hodin)
• prodloužení provozu denních linek tramvají a autobusů včetně příměstských spojů o hodinu do cca 23:00–23:45 hodin s navázáním posledních spojů na poslední spoje metra
• prodloužení provozu části denních příměstských autobusových linek s návazností na poslední spoje metra
• adekvátní úprava zahájení provozu nočních tramvajových a autobusových linek dle prodlouženého provozu denních spojů (první noční rozjezd tramvají v Lazarské ve 23:30 hodin)

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp obnovení provozu po pandemii koronaviru PID praha Pražská integrovaná doprava ropid
24 komentářů