V Nymburce vznikla petice za novou železniční zastávku, požadavek přišel nejspíše pozdě

Návrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZNávrh podoby výpravní budovy v Nymburce. Foto: AFRY CZ

Plány na modernizaci bez zastávky už prošly centrální komisí.

Část obyvatel Nymburka chtěla využít plánovanou modernizaci trati mezi Nymburkem a Lysou nad Labem i k vybudování nové železniční zastávky Nymburk-Jankovice. Kvůli tomu sepsali i petici, pod kterou je zatím více než tři sta podpisů (online jich je méně, část je na papírových arších).

Autoři petice argumentují, že hlavní nádraží je daleko od dvou nymburských hlavních sídlišť: Jankovice a Drahelice. „Řada lidí tak k cestě na nádraží používá automobil a dochází ke kolapsům již tak zahlcených  železničních přejezdů i celé severní části města. Oblast kolem hlavního nádraží je během všedních dní přeplněna parkujícími auty a navýšení kapacity novým parkovištěm na manipulační ploše se zcela minulo účinkem, pouze přilákalo ještě více automobilů,“ vysvětlují v petici.

Podle platného územního plánu se navíc počítá s další bytovou výstavbou na západě města. Autoři chtějí petici zaslat kromě Správy železnic také městu a Středočeskému kraji.

Dopad na provozní koncept

Správa železnic podle mluvčího Jana Nevoly o petici ví. „Bohužel požadavek přišel v době, kdy je již schválena studie proveditelnosti i záměr projektu, který byl mimo jiné projednán se Středočeským krajem, tedy objednavatelem dopravy. Zřízení zastávky by mělo dopad na provozní koncept trati, a proto nemůžeme v tuto chvíli potvrdit, zda bude zastávka vybudována. Správa železnic je však nadále připravena k diskuzi jak se zástupci kraje a města Nymburka, tak s Ministerstvem dopravy ČR a SFDI,“ uvedl Nevola.

Správa železnic s modernizací úseku počítá v roce 2027, ke schválení centrální komisí došlo před dvěma lety. Vznikne třetí traťová kolej v celé délce úseku, přeložka trati na výjezdu ze stanice Nymburk ve směru Lysá nad Labem a vybudování zárodku tzv. Všejanské spojky. Dojde k rekonstrukci železničních stanic Nymburk (osobní a předjízdné nádraží), Kostomlaty nad Labem a Lysá nad Labem, která bude zahrnovat jejich peronizaci a prodloužení kolejí pro nákladní vlaky. Rekonstrukcí projdou také zastávky Kamenné Zboží, Stratov a Ostrá.

Tagy modernizace Nymburk - Lysá nad Labem Nymburk Nymburk-Jankovice Správa železnic Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín
61 komentářů