V Mnichově začali testovat autobus s přívěsem na solární pohon

Souprava autobusu a přívěsu se solárními panely. Foto: Sono MotorsSouprava autobusu a přívěsu se solárními panely. Foto: Sono Motors

Testovací provoz má ukázat, jak jsou solární panely využitelné v dopravě.

V ulicích Mnichova je k vidění od pátku nezvyklá souprava autobusu a přívěsu pokrytého solárními panely. Mnichovský dopravní podnik (MVG) začal ve spolupráci se společností Sono Motors testovat využití elektřiny získané ze slunce. Má ukázat, zda by šlo v budoucnu využívat slunce k napájení autobusů.

Na přívěsu je plocha zhruba dvanácti metrů čtverečných solárních panelů. Plocha odpovídá zhruba velikosti střechy standardního dvanáctimetrového autobusu. Pokud se systém osvědčí, mohly by v budoucnu střechy autobusů pokrýt solární panely a pohánět přímo vozidlo.

„Solární autobusy mohou být cestou k udržitelní mobilitě,“ řekla náměstkyně primátora Mnichova Katrin Habenschaden. Město už postupně přechází na elektrobusy, využití solárních panelů je ale novinkou.

Sono Motors použil pro svoji fotovoltaickou elektrárnu na kolech návěs G13 od společnosti Göppel, který dříve běžně jezdil v provozu. Testovací provoz má ukázat v reálné situaci, kolik energie může systém vyrobit. „Autobusy nabízí hodně plochy, na kterou svítí slunce a kde lze vyrábět elektřinu. V době rostoucích cen nafty i elektřiny může být naše technologie velmi zajímavou alternativou,“ řekl zakladatel Sono Motors Laurin Hahn.

Detailněji je technologie popsána v tiskové zprávě Sono Motors. V minulosti už panely přímo na střeše autobusu testoval FlixBus.

Tagy Mnichov MVG solární panely na střeše autobusu solární panely v dopravě Sono Motors
68 komentářů