V Kunovicích skončila rok trvající oprava průtahu městem

Průtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: SkanskaPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: Skanska

Stavba byla rozdělena na dvě sezóny.

Na silnici I/55 skončila proměna průtahu centrem Kunovic, kvůli které byl omezen na rok provoz a řidiči museli využívat objízdné trasy. Rekonstrukce za 116 milionů korun má zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu včetně chodců a cyklistů. Došlo k rozšíření silnic a chodníků.

Bezpečnost silnice I/55 v Kunovicích byla dlouhodobě nevyhovující. Zejména v pracovních dnech trápily řidiče v Kunovicích dlouhé kolony. Navíc šlo o úsek častých nehod,“ řekl ředitel Správy Zlín ŘSD Karel Chudárek.

Rekonstrukce probíhala ve spolupráci s městem, byla rozdělena na dvě stavební sezóny. „V loňské jsme v prostoru křižovatky se silnicí I/50 zvětšili počet řadících jízdních pruhů a zrušili přechod napříč silnicí I/55. Ten jsme přesuli k autobusovým zastávkám. Autobusové zastávky jsme přesunuli do zálivů tak, aby nezasahovaly do jízdních pruhů. Upravili jsme také rampu mimoúrovňové křižovatky v délce 28 m. V ulici Na Rynku jsme upravili šířku silnice I/55 a podél ní vybudovali par­kovací zálivy s dlážděným povrchem,“ vypočítává projektový manažer Skansky Roman Zbořil.

Skanska letos pokračovala úpravou napojení v křižovatkách u městského úřadu. U hlavní světelné křižovatky došlo ke změně úhlu křížení tak, aby byl umožněn bezpečný průjezd křižovatkou ze všech směrů. V křižovatce na Hluk a Míkovice došlo ke změně přednosti, dále byly provedeny přeložky inženýrských sítí, dobudovány chodníky, nové místní komunikace a napojení na stávající komunikace.

Provozu v Kunovicích by měla ulevit nová dálnice D55, která se aktuálně staví v úseku ze Starého Města do Moravského Písku.

Průtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: ŘSDPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: ŘSDPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: SkanskaPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: SkanskaPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: SkanskaPrůtah Kunovicemi na silnici I/55 po modernizaci. Foto: Skanska
Tagy I/55 Kunovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska
16 komentářů