dkv-spojujeme

V Královéhradeckém kraj začali jezdit noví autobusoví dopravci

Nové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého kraje

Kraj očekává, že cestující s novými dopravci dostanou především výrazně vyšší komfort cestování

V Královéhradeckém kraji dnes začali jezdit noví autobusoví dopravci. Královéhradecký kraj je vybral v tendru, který trval od října 2018 do ledna 2020. Hodnota tendru byla 7,7 miliardy korun a šlo tak o největší zakázku v historii kraje. V osmi oblastech si zajištění dopravy rozdělilo pět dopravců, kteří na přípravu rozjezdu dopravy měli od uzavření tendru zhruba jeden rok. Do provozu dopravci ode dneška nasazují přes 200 nových autobusů. Dosud pro kraj autobusovou dopravu zajišťovalo 11 společností.

Kraj očekává, že cestující s novými dopravci dostanou především výrazně vyšší komfort cestování. Kraj stanovil, že průměrné stáří všech zhruba 250 autobusů nesmí být vyšší než šest let a zároveň žádné vozidlo nesmí být starší 12 let. Dopravci musejí od začátku kontraktu používat minimálně 40 procent nízkopodlažních vozidel s postupným nárůstem na nejméně 80 procent nízkopodlažních vozidel po čtyřech letech.

Autobusy musejí být vybaveny vnějšími i vnitřními elektronickými informačními panely. Budou mít odbavovací zařízení, které zvládne více možností odbavení jízdních dokladů včetně platby platební kartou, uvedlo hejtmanství. Vozidla budou disponovat připojením k internetu zdarma přes wifi, nejméně šesti USB porty a budou mít hlášení zastávek. Všechny autobusy budou polepeny jednotným logotypem „Veřejná doprava Královéhradeckého kraje“.

Tři z osmi oblastí v tendru vyhrála společnost BusLine KHK, tři má i sdružení firem Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě budou obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama CDS Náchod. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu kilometrů ročně.

Od pondělí 8. března však bude v kraji kvůli vládním protiepidemickým opatřením dočasně omezen provoz autobusů a také vlaků. Ve všední dny pojedou autobusy a vlaky v režimu letních prázdnin a redukce se dotkne i víkendových spojů. Víkendové omezení se bude týkat především spojů turistického charakteru, které lidé za současných pravidel nemohou využívat.

Nové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého kraje

Zajištění veřejné autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji od 7. března 2021:

Oblast: Dopravce
Broumovsko sdružení CDS Náchod a P-Transport
Královédvorsko BusLine KHK
Královéhradecko BusLine KHK
Jičínsko BusLine KHK
Náchodsko CDS Náchod
Novoměstsko Konsorcium – Novoměstsko (Transdev Morava a Audis Bus)
Rychnovsko Konsorcium – Rychnovsko (Transdev Morava a Audis Bus)
Trutnovsko Konsorcium – Trutnovsko (Transdev Morava a Audis Bus)

Zdroj: krajský úřad

ČTK

Tagy Královéhradecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
7 komentářů