V Holýšově skončila oprava mostu přes Radbuzu, hotovo je o měsíc dříve

Opravený most v Holýšově. Foto: Městský úřad HolýšovOpravený most v Holýšově. Foto: Městský úřad Holýšov

Rekonstrukce výrazně prodloužila jeho životnost.

Opravený silniční most přes řeku Radbuzu byl tento týden uveden do provozu v Holýšově. Most, který je zásadní spojnicí mezi Holýšovem a Novým Dvorem, byl ve špatném technickém stavu. Rekonstrukce vyšla na 25 milionů korun, čtyřmi miliony přispěl Plzeňský kraj.

„Most přes řeku Radbuzu je velmi důležitý pro řadu podniků v průmyslové zóně i pro dopravu dětí do škol. Denně zde dojíždí jen v těchto místech dvacítka dětí do základních škol. Nedaleko mostu je speciálně pro ně na levém břehu řeky Radbuzy zřízena autobusová zastávka. Most je velmi intenzivně využíván také turisty, chodci, cyklisty. V neposlední řadě je most využíván pro dopravu vytěženého dřeva,“ říká náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Podle něj byla rekonstrukce nutná vzhledem k masivnímu zatékání do nosné konstrukce mostu. „Zatížitelnost mostu by tak vlivem zatékání výrazně klesala. Rekonstrukcí bude prodloužena i životnost, provedením kvalitního izolačního systému a odvodnění,“ dodal.

Hlavním základem rekonstrukce bylo odstranění zatékání do mostu, provedení nové hydroizolace a statického zesílení nosného oblouku. Po odstranění svršku mostu) a zádržného systému bylo nutné obnažit násyp nad obloukem, se stávajícím obloukem spřáhnout novou desku a podélná výztužná žebra – na těchto žebrech pak byla vybetonována nová železobetonová deska. Provedením rekonstrukce došlo ke zvětšení zatížitelnosti, kvalitnějšímu odvodnění mostovky a celého mostu. Most byl uzavřen od března letošního roku, plánovaná rekonstrukce měla trvat do konce listopadu.

Původní most byl dřevěný a nesl název „Ovčí most“, pravděpodobně podle ovcí, které po něm kdysi přecházely. V roce 1927 byl tento dřevěný most nahrazen železo-betonovým.

Tagy Holýšov Plzeňský kraj
Žádné komentáře