V Evropské unii začalo platit embargo na ruské ropné produkty, Tank ONO stihlo ještě zlevnit naftu

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Nafta na burze za týden ztratila 15 %.

Průměrné ceny nafty u českých čerpacích stanic v posledním týdnu rostou, ne však u všech. Cenový lídr českého trhu Tank ONO v pátek překvapivě opět zlevnil naftu o dalších 40 haléřů na 35,50 Kč za litr.

Vyplývá to z ceníku zveřejněného na stránkách firmy. Tank ONO tak jde zcela proti trhu: průměrná cena nafty za poslední týden stoupla naopak o 26 haléřů na 37,67 Kč. Nafta u Tank ONO je aktuálně o dvě koruny dražší, než byla přesně před rokem.

Vývoj cen potvrzuje trend posledních týdnů: po dlouhé době je nafta levnější než benzín. Jeho průměrná cena stoupla za týden na 37,83 Kč. Zdražování ohlašovali analytici i s ohledem na relativně nízké marže čerpacích stanic. Jiný důvod pro zdražování nafty není: za týden nafta na burze v Rotterdamu ztratila 15 %.

Od dnešního dne vstupuje v platnost embargo na ruské ropné produkty platné v celé Evropské unii. Současně se na tyto komodity zavádějí cenové stropy. Zatím ale není jasné, jaký vliv toto embargo na ceny nafty bude mít. Právě pokles cen nafty týden před embargem je spíše překvapením. Objevují se hlasy, že v Evropě nafta zdraží kvůli nedostatečné kapacitě rafinerií.

Pohonné hmoty v ČR zlevňovaly vytrvale od konce loňského října. V prvních dnech letošního roku cena rostla, aby následně dva týdny paliva opět zlevňovala. V posledních zhruba dvou týdnech se ceny pohonných hmot vrátily k růstu.

Paliva jsou v současnosti dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o téměř 1,50 koruny méně než nyní, nafta byla počátkem loňského února levnější skoro o 2,50 Kč.

Tagy ceny PHM Tank ONO
32 komentářů