V Česku je poprvé přes čtyři tisíce veřejných čerpacích stanic

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Možností, kde se v Česku dá natankovat, dále přibývá. Poprvé v historii překročil počet veřejných čerpacích stanic čtyři tisíce. Vyplývá

Možností, kde se v Česku dá natankovat, dále přibývá. Poprvé v historii překročil počet veřejných čerpacích stanic čtyři tisíce. Vyplývá to z dat Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), na které upozornila společnost Axigon. Celkem je v Česku rekordních 7 094 čerpacích stanic, veřejných celkem 4 008.

„I když celkově počet veřejných čerpacích stanic vzrostl pouze o dvě, počet standardních stanic s prodejem především benzínu a nafty se zvýšil o šest a přibylo také šest nových plnicích stanic CNG,“ upřesnil Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací i CNG karty. MPO aktuálně eviduje 192 veřejných plnicích stanic CNG a 15 plniček s vymezeným přístupem, kde se prodej paliva uskutečňuje na základě specifických smluvních vztahů.

V segmentu standardních čerpacích stanic jich přes 1 200 patří do sítí největších petrolejářských firem, kterými jsou Benzina, MOL, Čepro (EuroOil), Shell a OMV. Větší část, asi 57 %, pak tvoří podle Unie nezávislých petrolejářů pumpy menších nezávislých vlastníků. Existenci především těchto čerpacích stanic ohrožuje aktuální koronavirová pandemie a s ní související nouzový stav. Bude záležet na tom, jak dlouho potrvají mimořádná opatření.

Nejde o to, že by čerpací stanice nemohly prodávat, ony jsou součástí základní zásobovací infrastruktury. Problém je v tom, že není komu prodávat, obrat klesá o desítky procent, některé čerpačky už dokonce zcela zavřely,“ upozorňuje Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů. „Taková situace má samozřejmě dopad zejména na firmy, které si neuměly vytvořit nějaký rezervní polštář. Bude hodně záležet na tom, jak hluboký a dlouhý bude nastávající útlum ekonomiky. Ten nakonec rozhodne, zda z toho vyjdeme jen odření, polámaní nebo to někteří nepřežijí,“ dodává Ivan Indráček.

Tagy čerpací stanice
17 komentářů