V Brně vznikne první veřejné depo nákladních kol

Cyklodepo Florenc. Pramen: IPR PrahaCyklodepo Florenc. Pramen: IPR Praha

Vedle cyklodepa půjdou peníze i na vybudování parkoviště na Vlnité (19 míst) a Rysově (29 míst).

Brněnští radní tento týden rozhodli o letošním využití 94 milionů korun z Fondu mobility, kam proudí především poplatky za parkování. Mezi podpořenými projekty je i „cyklocargo překladiště u Zvonařky“, což bude první veřejné depo nákladních kol v Brně.

Depo nákladních kol má vzniknout v prostoru bývalé tramvajové smyčky u Zvonařky. „Umožní nám snížit počet vozidel ve středu města, k zásobování totiž budou využita cargo kola,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Podobná depa fungují například v Praze na Těšnově nebo na Smíchově.

Peníze z Fondu mobility letos město využije na podporu pěti projektů. Vedle cyklodepa půjdou peníze i na vybudování parkoviště na Vlnité (19 míst) a Rysově (29 míst), osvětovou kampaň brněnských hasičů ke správnému parkování a projekt Pastelky u škol. Ten zahrnuje umístění značek v podobě pastelek, které upozorňují řidiče na větší pohyb dětí. „Tento systém úspěšně funguje například ve Francii nebo Belgii,“ sdělil Kratochvíl.

Rada také odsouhlasila navýšení finančních prostředků z fondu pro už dříve podpořené projekty parkovacího domu, který nově vzniká na Šumavské, a parkoviště na Řezáčově v Komíně. Podporu bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Tagy brno cyklodepo parkování
13 komentářů