Ústí nad Labem začne díky nákupu trolejbusů z Brna vyřazovat vozidla 15Tr

Trolejbus Škoda 25Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPmÚLTrolejbus Škoda 25Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPmÚL

Nákup čtrnáct let starých trolejbusů má překlenout dobu do pořízení nových.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) rozšíří svoji flotilu trolejbusů o devět vozidel Škoda 25Tr. Dopravce za ně zaplatí celkem 9 milionů korun.

DPmÚL se stal vítězem nabídkového řízení na jejich odkup, které vypsal dosavadní majitel, Dopravní podnik města Brna (DPMB). Ten v neděli nasadil poslední trolejbus do provozu. Jde o vozidla vyrobená v letech 2007–2009 s karosérií Citelis.

V Ústí jde o dobře známá vozidla, šest jich ve městě již jezdí. Navíc vzhledem k velmi podobnému barevnému schématu nemusí proběhnout ani přelakování. „Nabízená vozidla jsou v dobrém technickém stavu, kloubová, plně nízkopodlažní. Nakoupené trolejbusy v provozu nahradí zastaralá vozidla Škoda 15Tr,“ uvedl Jakub Kolář, provozně-technický náměstek výkonné ředitelky společnosti. Trolejbusy 15Tr jsou ještě z 90. let, DPmÚL jich má celkem 24.

Dopravce se rozhodl nakoupit ojetá vozidla i kvůli překlenutí období do dodávky až 33 parcinálních kloubových trolejbusů. Kvůli chybám v zadávací dokumentaci soutěž zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ke zrušení došlo už v srpnu, od té doby dopravní podnik soutěž znovu nevypsal. ,,I přes stáří vozidel dojde tímto nákupem k významnému kvalitativnímu posunu městské hromadné dopravy, zejména v oblasti zajištění bezbariérových spojů a zvýšení komfortu pro cestující,“ uvedla Simona Mohacsi, výkonná ředitelka společnosti.

Tagy Dopravní podnik města Brna Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMB DPMÚL Škoda 15Tr Škoda 25Tr
50 komentářů