Ústecký kraj zdraží veřejnou dopravu až o 24 %. 16 tisíc lidí bude mít nárok na jízdenku za 550 Kč na rok

Jednotka RS1 na Švestkové dráze. Foto: Petr Dobiašovský / AŽD PrahaJednotka RS1 na Švestkové dráze. Foto: Petr Dobiašovský / AŽD Praha

Nejvíce zdraží cestování na jednotlivé jízdenky.

Cestování veřejnou dopravou v Ústeckém kraji od 1. ledna příštího roku zdraží. Na výhodnější zaměstnanecké jízdné by ale mělo dosáhnout více lidí než dosud.

Ústečtí krajští radní schválili nové nařízení, kterým se stanovují maximální ceny veřejné linkové dopravy na území kraje. K největšímu zdražení dojde u jízdenek pro jednotlivou jízdu (+ 24 %). Třicetidenní jízdenky zdraží o desetinu, tříměsíční o 8 %, týdenní o 16 %.

Nabídka vícedenních jízdenek je nově rozšířena o roční variantu. Ceny těchto jízdenek jsou naopak o 9 % nižší oproti stávajícím cenám za 11 kusů 30denních jízdenek. Zavádí se také jízdenky na 30 dnů pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P, pro které jsou nyní vydávány pouze jízdenky pro jednotlivou jízdu.

„Při výpočtu nových cen byly zohledněny ceny vícedenních jízdenek, tak aby byly cestujícími preferovány a pravidelným cestujícím se ceny jízdenek tolik nezdražily. Nově navržené ceny byly posuzovány i s ohledem na předešlé roky, kdy výnos z tržeb pokryl i více než 20 % provozních nákladů,“ uvedl kraj v tiskoví zprávě.

K přepočítání cen dochází jednou za dva roky s ohledem na inflaci. Pro výpočet jsou používány hodnoty průměrné roční inflace za dva předchozí po sobě jdoucí roky. „Tento postup však nezohledňuje aktuální nárůst inflace, která by se projevila až příštím výpočtu pro rok 2025. Proto byl výpočet upraven podle vývoje cen za 2,5 roku od 1. 1. 2020 do 30. 6. 2022, tak aby objektivně reflektoval současnou výši inflace,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Bezplatné cestování pro návštěvníky národního parku

Na levnější jízdné navíc dosáhne více lidí: nově budou mít zaměstnanci příspěvkových organizací zřízených Ústeckým krajem a zaměstnanci Krajské zdravotní nárok na takzvané zaměstnanecké jízdné.

To stojí 450 korun na rok, nově zdraží na 550 korun. Dosud je jízdenka určena například pro zaměstnance krajského úřadu, dopravců v systému DÚK či pracovníky Správy železnic. Nově na ni dosáhnou například učitelé na středních školách či zdravotní sestry v Krajské zdravotní, celkem může mít nárok na tuto jízdenku 16 tisíc lidí. „Navrhované řešení má zvýšit konkurenceschopnost zaměstnavatelů na pracovním trhu a přilákat tak nové zaměstnance,“ dodala Fraňková.

V seznamu změn je i zrušení nařízené směrové platnosti u jízdenky pro jednotlivou jízdu. Tato změna pomůže zmírnit dopady zvýšených cen jízdenek pro jednotlivou jízdu a zároveň sjednotí pravidla se sousedními dopravními systémy (PID a IDOL). Jízdenka Labe-Elbe bude nově uznávána v elektronické podobě v mobilní aplikaci VVO.

Dočasnou změnou bude i možnost bezplatného cestování pro některé turisty. V rámci pomoci požárem postiženému Národnímu parku České Švýcarsko a jeho okolí je navrhováno opatření, jež podpoří podnikatele v turistickém ruchu nabídkou bezplatné veřejné přepravy pro ubytované hosty na dvě a více nocí. Dojde k zavedení bezplatné přepravy prostřednictvím poukazu DÚKpass a DÚKpass dítě 6–18. K prokázání nároku na bezplatnou přepravu bude sloužit síťová jízdenka za 0 Kč v mobilní aplikaci DÚKapka.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK Ústecký kraj
76 komentářů