Unijní kosmická agentura se v Praze rozšíří, oživí budovu Nová Palmovka

Nová Palmovka, stav v roce 2017. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraNová Palmovka, stav v roce 2017. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Agentura se přestěhuje z Holešovic.

Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), která v Praze rozšiřuje svou působnost, nalezne nové sídlo v Praze 8, konkrétně na Palmovce. Agentura se v roce 2025 nastěhuje do budovy Nová Palmovka, jejíž nedostavěná konstrukce místo hyzdí od roku 2015. Záměr na přestěhování agentury z Holešovic, kde sídlí od roku 2012, stvrzuje dnes podepsané memorandum mezi EUSPA a českou vládou.

„Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji. EUSPA tak nabízí České republice, našim firmám, výzkumným pracovištím i běžným občanům obrovské příležitosti. Proto jsem rád, že agentura posiluje svoji přítomnost v České republice,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka, který za kosmické aktivity v české vládě odpovídá.

V budově mělo být původně obchodně-administrativní centrum a nová radnice Prahy 8. Šlo původně o projekt právě této městské části. V roce 2015 se ale práce zastavily kvůli sporům o financování a pozemky. Nyní je budova pražského magistrátu, který je i investorem dostavby. Nájemné bude platit ze tří čtvrtin ministerstvo financí, zbytek doplatí EUSPA. Celkem má jít o „vyšší desítky milionů korun ročně“.

Agentura EUSPA vznikla na základech Agentury EU pro evropský družicový globální navigační systém (GSA) v roce 2021. GSA sídlila od září 2012 v pražských Holešovicích. Nad rámec původního zaměření na družicovou navigaci rozšířila svoji působnost i k ostatním unijním družicovým systémům, jako je Copernicus pro pozorování Země a telekomunikační GOVSATCOM pro vládní družicové spojení, a také k ochraně unijních kosmických infrastruktur. K úkolům EUSPA patří zejména bezpečnostní akreditace družicových systémů, rozvoj trhu a využití dat a služeb Kosmického programu EU a také podpora podnikání v této oblasti.

Vizualizace nového sídla EUSPA (Nová Palmovka). Pramen: MDČR

Vizualizace nového sídla EUSPA (Nová Palmovka). Pramen: MDČR

“Za posledních 10 let v Praze agentura roste, rozšiřuje svoji působnost a celkově posiluje. Česká republika jako hostitelská země na tento vývoj náležitě reaguje a její podpora je pro nás velkou motivací. Nová budova a datové centrum nám poskytnou nové příležitosti k dalšímu rozvoji implementace Kosmického programu EU,“ doplnil výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

Tagy EUSPA Galileo Ministerstvo dopravy vesmír
21 komentářů