Ukrajinská krize: autobusy do Česka jsou plné, lety jsou zrušeny. ZSSK zastavily vlaky do Čopu

Boeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUpBoeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUp

Vzdušný prostor nad Ukrajinou je uzavřen pro civilní lety.

Ruská invaze na Ukrajinu se začíná projevovat i na dopravě mezi Českem a Ukrajinou. Dnešní den nepoletí žádná letadla mezi Českem a Ukrajinou kvůli kompletnímu uzavření vzdušného prostoru.

Autobusy z Ukrajiny do ČR jsou dnes většinou již zcela obsazené, nebo jejich nabídku dopravci neuvádí. Na další dny je u některých obsazena zhruba polovina, jiné jsou kompletně zaplněné. Vyplývá to z vyjádření dopravců, které ČTK oslovila, a z jejich veřejně přístupných rezervačních systémů.

Dopravce Regabus již téměř dosáhl pro dnešní den své kapacity. V dnešních autobusech z Kyjeva směřujících do ČR má jedno až dvě místa volné. Před dvěma dny byly jeho autobusy ještě převážně volné na každý den týdne. Ročně mezi Ukrajinou a ČR obvykle odbaví 70.000 pasažérů.

Autobusový dopravce mezi ČR a Ukrajinou Trans Tempo již dnes žádné spoje z Ukrajiny do ČR nenabízí. Na další dny stále lístky prodává. Obsazenost na svých internetových stránkách neuvádí.

Dopravce Flixbus má cesty z Kyjeva do Prahy na pátek i většinu soboty zaplněné. Spolu s dopravcem East West Eurolines, který Flixbusu zajišťuje některé speciální dopravní spoje mezi Oděsou a Prahou, má autobusy na další dny zaplněné z poloviny.

Pracovník dalšího zajišťovatele dopravy mezi Ukrajinou a ČR DMD Group dříve ČTK upozornil na případ, kdy u několika dopravců zajišťujících stejný spoj nemusí být vždy v informačním systému jasné, jaká je obsazenost. DMD má většinu míst na zítřejší den z Kyjeva do Prahy stále volných, dnes již žádné jeho autobusy z Kyjeva nejedou. Ze Lvova je část volná v pátek, dnes žádná místa v nabídce nejsou.

Pracovník East Express na dotaz ČTK potvrdil, že autobusy stále ještě jezdí. Nemá však žádné informace o počtech přepravovaných pasažérů.

Slovenský národní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznámil, že zastavuje provoz osobních vlaků na Ukrajinu, na kterou ráno zaútočila ruská armáda. Autobusové spoje z Ukrajiny na Slovensko podle údajů z rezervačních systémů ještě měly volná místa. Slovenská média zveřejnila záběry z twitteru, podle kterých se před hraničním přechodem u Užhorodu ve směru na Slovensko vytvořila dlouhá kolona čekajících aut.

ZSSK běžně vypravuje čtyři osobní vlaky na Ukrajinu, které jezdí přes slovenské město Čierna na Tisou a ukrajinský Čop.

Podle údajů z rezervačních systémů autobusové spoje z Ukrajiny na Slovensko ještě měly volná místa k rezervaci. Jízdenky byly k dispozici například na linkách ze západoukrajinských měst Mukačevo a Užhorod.

Podle slovenského listu Denník N přibývá na slovensko-ukrajinské hranici lidí, kteří prchají z Ukrajiny. Z údajů slovenské finanční správy vyplývá, že čekací doba na vstupu na Slovensko na silničním hraničním přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod byla ráno dvě hodiny. Slovensko-ukrajinská hranice je vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob; na tamních přechodech jsou kontrolováni cestující i přepravované zboží a i při běžném provozu se tam vytvářejí fronty.

Slovenská policie v souvislosti se situací na východní hranici Slovenska pouze oznámila, že o opatřeních jedná bezpečnostní rada státu. O dalších krocích bude policie informovat později.

Kvůli uzavření vzdušného prostoru pro civilní lety nad Ukrajinou jsou dnes zrušeny oba spoje leteckých linek z Prahy na Ukrajinu. Dopoledne neodletí letadlo do Oděsy, v podvečer je zrušena také linka ČSA do Kyjeva. Pražské Letiště Václava Havla to ráno oznámilo na twitteru. V letovém řádu pražského letiště je celkem pět pravidelných linek na Ukrajinu, podle letiště se dá očekávat rušení letů i v dalších dnech. ČSA uvedly, že se budou při rozhodování o lince na Ukrajinu řídit budou pokyny Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA).

Spoj z Prahy do Oděsy měl vzletět v 11:40, o jeho zrušení letiště informovalo brzy ráno. Linku provozuje ukrajinský dopravce Bees Airline. Dopoledne ČSA i letiště potvrdily zrušení také dnešního spoje do Kyjeva s odletem v 17:35.

Z Prahy na Ukrajinu létá pravidelně celkem pět linek. „Vzhledem k situaci se dá očekávat, že budou zrušené i další lety. Na zítřek je zatím naplánovaných šest letů do Kyjeva,“ řekla ČTK mluvčí letiště Klára Divíšková. Vedle Kyjeva se z české metropole létá do Oděsy a Lvova.

Jednu z linek do Kyjeva provozují ČSA. Aerolinky už potvrdily, že dnešní let zrušily. „Situaci monitorujeme, podle jejího vývoje rozhodneme o dalším provozu linky. Řídíme se pokyny Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) a dalších kompetentních úřadů,“ řekla ČTK mluvčí Vladimíra Dufková. Další linky z Prahy na Ukrajinu zajišťují ukrajinské aerolinky.

Ruský prezident Vladimir Putin ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Putin podle Kyjeva zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav a sdělil, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety.

Ukrajinské dráhy UŽ připravily několik evakuačních vlaků z východu země.

ČTK

Tagy Ukrajina
65 komentářů