Uganda plánuje lidem rozdávat elektrické skútry

Motocykly v Ugandě. Foto: ZemboMotocykly v Ugandě. Foto: Zembo

Program má být financován výnosy z prodejů licencí na provoz dobíjecích stanic.

Uganda se stane první zemí na světě, která se chystá rozdávat svým obyvatelům zdarma elektrické skútry. V projevu na počátku roku to oznámil prezident Yoweri Kaguta. Na slib upozornila řada odborných serverů věnujících se elektromobilitě, například elektrek.co.

Uganda chce nákup financovat z peněz, které vybere od investorů za právo postavit a provozovat v zemi dobíjecí stanice a stanice na výměnu baterií. Stát od nich bude vybírat peníze za udělení licenci k provozu této služby. Elektrické skútry mají podle představ prezidenta postupně nahradit motorky na spalovací motor, které jsou v zemi velmi oblíbené. Nový skútr mají místní dostat formou šrotovného, když odevzdají svůj původní jezdící na benzín.

V Ugandě se již elektrické skútry vyrábějí, například pod značkou Zembo. Často slouží i k provozování taxislužby. Jejich velké rozšíření umožňuje i provoz prvních výměnných stanic na baterie. V některých případech uživatelé elektrických skútrů baterii nevlastní, ale pronajímají si ji právě od těchto stanic. Když se jim téměř vybije, přijedou na výměnnou stanici a pronajmou si jinou, plně nabitou.

Tagy elektrické skútry Uganda
6 komentářů