U Benešova začne stavba velké okružní křižovatky, hlavní tah čekají omezení

Úsek silnice I/3 Mirošovice - Benešov. Pramen: ŘSDÚsek silnice I/3 Mirošovice - Benešov. Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic dotáhlo do konce letitou přípravu stavby okružní křižovatky Červené Vršky na hlavním severo-jižním tahu I/3 na

Ředitelství silnic a dálnic dotáhlo do konce letitou přípravu stavby okružní křižovatky Červené Vršky na hlavním severo-jižním tahu I/3 na severním okraji Benešova. Vítězem tendru se stala jako jediný uchazeč společnost BES s cenou 41 milionů korun bez DPH. Cena předpokládaná byla o dva miliony nižší. Přestavba staré křižovatky by měla začít 19. května, neobejde se přitom bez dopravních omezení.

Okružní křižovatka Červené Vršky na I/3 u Benešova. Pramen: ŘSD

Okružní křižovatka Červené Vršky na I/3 u Benešova. Pramen: ŘSD

Nově má být na severu Benešova takzvaná turbo okružní křižovatka. „Stávající křižovatka je kapacitně a bezpečnostně již nevyhovující. Nová podoba rovněž zajistí lepší rozhledové poměry,“ píše ŘSD v letáku ke stavbě, která by měla trvat necelých pět měsíců. Během nich se budou muset řidiči na vytíženém tahu smířit s omezením dopravy. Ta by měla být vedena ve zúženém uspořádání 1 + 1 s tím, že v jednotlivých etapách bude znemožněno odbočení či výjezd z Benešova. Odbočující vozidla budou muset využít objížďky (jejich znázornění v pdf zde a zde).

Silnice číslo I/3 mezi Mirošovicemi a Benešovem patří vůbec k nejvytíženějším v kategorii silnic první třídy. Denně zde projede přes 20 tisíc aut. ŘSD se proto průběžně snaží o její kultivaci. V roce 2017 završilo rozšíření na tři pruhy, koncem loňského roku byla otevřena na jižním okraji Benešova nová okružní křižovatka U Topolu. Úsek kolem Benešova mezi oběma okružními křižovatkami pak čeká přestavba v příštích letech. Obchvat bude rozšířen na tři pruhy a zanořen pod zem.

Součástí zanoření silnice pod okolní terén bude i její částečné zakrytí. S tunelem se počítá v úseku kolem parku u zámku Konopiště, jeho délka bude 160 metrů. S tímto plánem přišlo ŘSD už na jaře 2016, kdy mluvilo o nákladech za celý obchvat ve výši 700 milionů korun. Podle tehdejšího prohlášení se měl tunel stavět už loni.

Silnice supluje dálnici D3, jejíž dostavba ve středních Čechách je v nedohlednu. Dálnice má být s Benešovem spojena takzvanou Václavickou spojkou, která by měla ústit právě do křižovatky Červené Vršky. Vzniknout má i severní obchvat Benešova, který bude silnici I/3 podcházet.

Tagy Benešov I/3 křižovatka Červené Vršky ŘSD Top
50 komentářů