Tři čtvrtě milionu korun za bezplatné parkování hybridů. ÚOHS snížil Praze trest

Parkování hybridů na zónách placeného stání. Foto: ToyotaParkování hybridů na zónách placeného stání. Foto: Toyota

Podle ÚOHS Praha diskriminovala majitele hybridů s vyšším výkonem spalovacího motoru.

Hlavní město Praha musí definitivně zaplatit pokutu 740 tisíc korun za to, jakým způsobem bývalé vedení města v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO 2011) nastavilo podmínky parkování hybridních vozidel.

Podle pravidel schválených na jaře v roce 2018 část těchto vozidel parkovala ve všech zónách placeného stání v hlavním městě zcela zdarma. Zvýhodnění se týkalo jen těch vozů, které měly výkon spalovacího motoru do 135 kW. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jde o diskriminační zvýhodnění.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna oznámil snížení pokuty z původních 984 tisíc na 740 tisíc korun. „Zejména došlo ke zkrácení doby trvání přestupku a v důsledku toho také ke snížení pokuty na 740 000 korun,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

ÚOHS Praze vytkl, že podmínka výkonu do 135 kW nebyla zvolena na základě objektivních a nediskriminačních kritérií. „Jednání hlavního města Prahy bylo způsobilé narušit na území České republiky hospodářskou soutěž, když z prodejců hybridních automobilů zvýhodňovalo pouze ty, kteří prodávali vozidla s výkonem motoru do 135 kW. K narušení soutěže mohlo dojít i mezi podnikateli, kteří využívali ke své podnikatelské činnosti hybridní vozidla s motorem nepřesahujícím 135 kW, oproti těm, kteří rovněž využívali hybridní vozidlo, avšak se silnějším motorem, a neměli tak možnost získat bezplatné parkování v zónách placeného stání,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě. Některé automobilky možnosti bezplatného parkování využívali v marketingové kampani.

Rozklad Prahy šéf ÚOHS odmítl.

Tagy Parkování pro elektromobily a hybridy praha ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
15 komentářů