Třetí dopravce opět vzlétl se 737 MAX s cestujícími na palubě, první v USA

Boeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AABoeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AA

V lednu se vrací letadla do provozu u panamské aerolinky, povolení k provozu má už i v Kanadě.

Letecká společnost American Airlines je třetím dopravcem, který zařadil do pravidelného provozu s cestujícími po nucené pauze letadla Boeing 737 MAX.

Prvním letem bylo spojení z Miami na letiště La Guardia v New Yorku, kde letadlo po bezproblémovém letu přistálo ve 13:09 místního času. Dopravce chce postupně vrátit do provozu všechna letadla.

Jde o první let s cestujícími na pravidelné lince v USA po více než dvaceti měsících. S letadlem zatím opět létají brazislký GOL a mexické Aeromexico. V lednu se letadlo vrátí do provozu také u panamských Copa Airlines.

Dopravci opakují, že letadlu po provedených úpravách plně důvěřují. American Airlines spustily sérii videí, ve kterých piloti vysvětlují, jak je letadlo bezpečné. Pro dopravce je návrat letounu žádaný i proto, že v porovnání s předchozí generací je úspornější.

American Airlines umožňují bezplatnou změnu letu v případě, že cestující koupil letenku na spojení se 737 MAX. Na palubě letadla ale už příliš nepozná, v jakém letadle je. Snímky na sociálních sítích ukazují, že při dnešním letu American Airlines nechaly na palubě univerzální bezpečnostní kartu pro Boeing 737 bez uvedení informace, že jde o MAX. Z pohledu bezpečnosti nejde o žádný problém.

Boeing v posledních týdnech získal první nové zakázky na dodávku dalších letadel 737 MAX od Alaska Airlines a Ryanairu. Brzy začnou létat tyto stroje i v Kanadě, kde již úřady povolily také provoz. V Evropě dosud létat nesmí.

Tagy american airlines Boeing 737 MAX
27 komentářů