Tramvajová trať dolů Václavským náměstím má stavební povolení

Návrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPR

Aktuálně běží na stavbu tratě tendr, stavba má začít na jaře.

Tramvajová trať Václavským náměstím od Vinohrad do Jindřišské a Vodičkovy ulice má pravomocné stavební povolení. Oznámil to pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Aktuálně běží na stavbu tratě tendr, který Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal v polovině září. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,25 miliardy korun. „Příští rok na jaře se může začít stavět,“ uvedl Scheinherr.

Rada hlavního města dala dopravnímu podniku zelenou k tomuto projektu v lednu 2019, DPP následně mohl zadat projektování tratě. Výstavba by měla trvat maximálně 48 měsíců.

Schéma nové tramvajové trati na Václavském náměstí. Foto: DPP

Schéma nové tramvajové trati na Václavském náměstí. Foto: DPP

Nové propojení tratě z Vinohradské do Jindřišské a Vodičkovy ulice by mělo odlehčit přetíženým spojením v centru. Dnešní tramvajový systém je podle města příliš závislý na úseku mezi Lazarskou a Jindřišskou. „Napravujeme tím nelogická rozhodnutí z dob socialismu, kdy tramvajové tratě byly postupně rušeny jako neperspektivní typ dopravy,“ řekl už dříve Scheinherr.

Tramvajové koleje povedou po stranách náměstí, v jeho středu má vzniknout promenáda pro pěší. Počítá se s rozšířením chodníků, novým stromořadím, samostatným pruhem pro cyklisty a snížením počtu parkovacích míst.

Plán na návrat tramvají na Václavské náměstí vytvořil už v předminulém volením období Institut plánování a rozvoje (IPR). Kvůli tomu vznikla i 70 metrů dlouhá kolej u Národního muzea, která zatím vede odnikud nikam.

Tagy dpp praha tramvaje na Václavské náměstí
150 komentářů