Trakční výzbroj pro nové elektrické jednotky RegioJetu bude ze Španělska

Nová podoba vlaků Pesa Elf.Eu pro Regiojet. Foto: Pesa/RegioJetNová podoba vlaků Pesa Elf.Eu pro Regiojet. Foto: Pesa/RegioJet

Polský výrobce kolejových vozidel Pesa vybral španělskou společnost Ingeteam jako dodavatele trakční výzbroje pro nové elektrické jednotky Elf.eu, které budou

Polský výrobce kolejových vozidel Pesa vybral španělskou společnost Ingeteam jako dodavatele trakční výzbroje pro nové elektrické jednotky Elf.eu, které budou jezdit v barvách RegioJetu v Ústeckém kraji.

V zakázce bude celkem 14 trakčních měničů typu Ingetrac a měniče pomocných pohonů. Ingeteam je vyrobí ve svém novém závodě Ortuella ve Španělsku (v Baskicku). První má dodat do Polska na začátku příštího roku. Pesa má dodat vozidla do konce příštího roku. Ingeteam už dodal trakční výzbroj pro více než 150 elektrických jednotek.

Pro provoz v Ústeckém kraji kupuje RegioJet od Pesy sedm jednotek, budou označeny jako řada 654. Pesa má nové vlaky dodat během druhé poloviny roku 2021 tak, aby plné zahájení jejich provozu mohlo proběhnout v souladu se smlouvu mezi RegioJetem a Ústeckým krajem od změny jízdního řádu v prosinci 2021. Do té doby bude RegioJet jezdit se staršími dieselovými vlaky, konkrétně jednotkami 628 po Deutsche Bahn. Nasadí je na regionální spoje na linkách U5, U7 a U13 a u doplňkových výkonů v rámci aglomerace Ústí nad Labem.

Model Pesa Elf.Eu vychází z modelu Pesa Elf II. RegioJet do nákupu jednotek investuje více než půl miliardy korun. Budou jezdit maximální rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Padesát tři metrů dlouhé soupravy mají pojmout 110 cestujících.

Tagy Doprava v Ústeckém kraji Ingeteam pesa Pesa Elf.eu RegioJet Top Ústecký kraj
70 komentářů