TGV bude jezdit do Švýcarska nejméně dalších pět let, dopravci prodloužili spolupráci

Jednotka TGV Lyria. Foto: SNCFJednotka TGV Lyria. Foto: SNCF

Počty cestujících se vrátily na úroveň před pandemií.

Železniční dopravci SNCF Voyageurs a SBB se dohodli na dalším pokračování provozu rychlovlaků TGV mezi Švýcarskem a Francií. Podle prodloužené smlouvy bude spolupráce pokračovat nejméně do roku 2027. Rychlovlaky TGV jezdí od Švýcarska pod značkou TGV Lyria.

Spolupráce probíhá prostřednictvím Lyria SAS, dceřiné společnosti SNCF Voyageurs (74 %) a SBB (26 %). TGV Lyria jezdí na třech trasách: Ženeva – Paříž, Lausanne – Paříž a Curych – Basilej – Paříž. V létě také denně jezdí vysokorychlostní vlaky ze Ženevy do Marseille. Za loňský rok tyto vlaky využilo téměř pět milionů lidí. Podle dopravců je to téměř stejně, jako v roce 2019 před pandemií. Ukazuje to silný nárůst poptávky po dálkových cestách vlakem.

SBB v tiskové zprávě upozornily, že cesta dvoupatrovým TGV na trase Curych – Paříž znamená třicetkrát nižší emise CO2 než při využití letadla. Ceny jízdenek začínají na 29 francích. Denně tyto spoje nabízí 18 tisíc míst. Ze Ženevy do Paříže cesta vlakem trvá 3 hodiny a 11 minut, z Curychu do Paříže 4 hodiny a 4 minuty. Denně nasazuje Lyria 15 jednotek, každou s 507 sedadly. V roce 2020 prošly soupravy modernizací.

Mapa spojů TGV Lyria. Foto: SBB

Mapa spojů TGV Lyria. Foto: SBB

Tagy SBB sncf TGV Lyria
5 komentářů