Terminál na Smíchově získal důležité razítko, stavba nebude mít vliv na životní prostředí

Aktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 Architekti

Terminál propojí všechny druhy dopravy v jižní části metropole.

Praha může pokračovat s přípravami nového dopravního terminálu, který má vzniknout na Smíchově. Odbor ochrany životního prostředí pražského magistrátu vydal souhlasné stanovisko s jeho stavbou.

Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v informačním systému EIA. Pro Prahu to znamená, že může pokračovat s přípravou projektu a žádost o územní rozhodnutí a stavební povolení. Jde o jednu z velkých staveb v oblasti železnice Praha-Smíchov.

Kladné stanovisko znamená, že stavba výrazně neohrozí životní prostředí. Součástí stanoviska jsou podmínky pro samotnou stavbu, například dořešení využití srážkových vod nebo výměnu asfaltu v okolních ulicích.

Posuzování trvalo téměř dva roky. Zakázku na přípravu získalo sdružení Metroprojekt, Sudop EU, Sudop Praha a ateliér A69 architekti. Loni v dubnu radní schválili architektonický, urbanistický a technický koncept. Terminál Smíchov se má stát centrálním dopravním bodem pro jižní část Prahy a zároveň výrazně zpřehlední a usnadní cestování statisícům lidí denně.

Hlavním cílem projektu Terminál Smíchovské nádraží je propojit na jednom místě všechny druhy dopravy, která je v oblasti k dispozici, a zároveň umožnit plynulý průchod území pěším. Součástí nového Terminálu Smíchov bude železniční stanice příměstské i dálkové železniční dopravy, stanice metra, stanice tramvaje, městských a příměstských autobusových, trolejbusových a elektrobusových linek i kapacitní parkoviště P+R. Vzniknout zde má 960 parkovacích stání pro auta, až 1 000 míst pro jízdní kola.

Autobusový terminál u Smíchovského nádraží se má přesunout na střechu nové budovy. Nová lávka spojí novou čtvrť Smíchov City, vznikající v areálu bývalého nákladového nádraží směrem k Andělu. Praha dosud uváděla, že hotovo by mělo být v roce 2026.

Součástí proměny smíchovského nádraží a jeho okolí má být i modernizace celé stanice. Na tu Správa železnic získala nedávno územní rozhodnutí.

Aktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 ArchitektiAktualizovaná vizualizace Terminálu Smíchov. Foto: A69 Architekti
Tagy EIA praha Smíchovské nádraží Terminál Smíchov
45 komentářů