Teď je nejlepší čas na nákup letadel, plánuje srbská vláda expanzi Air Serbia

ATR 72 společnosti Air Serbia. Foto: Letiště PrahaATR 72 společnosti Air Serbia. Foto: Letiště Praha

Srbská ministryně výstavby, dopravy a infrastruktury Zorana Mihajlović je přesvědčena, že pro státního leteckého dopravce Air Serbia nabízí příští týdny

Srbská ministryně výstavby, dopravy a infrastruktury Zorana Mihajlović je přesvědčena, že pro státního leteckého dopravce Air Serbia nabízí příští týdny a měsíce nejlepší období pro nákup letadel a expanzi. S překvapivým plánem přišla v době, kdy aerolinky naopak řeší, jak se velké části letadel zbavit. Podobný plán potvrdili srbský ministr financí Siniša Mali.

Ministryně svůj plán ohlásila na tiskové konferenci týkající se dopadů pandemie koronaviru na ekonomiku Srbska, informoval o ní například server Exyuaviation. „Začali jsme přemýšlet o zahájení jednání o pořízení dalších letadel. Nikdy nebude příležitost koupit letadla tak levně jako nyní,“ řekla ministryně. Ta očekává, že řada leteckých společností v regionu zkrachuje. Výhodou je podle ministryně fakt, že Air Serbia je malou společností s nízkou zadlužeností.

Air Serbia má flotilu celkem 21 letadel složenou z devíti A319, dvou A320, jedné A330, šesti ATR72 a tří boeingů 737-300. Průměrné stáří letadel je 18 let. Firma už obnovila část letů.

Srbský ministr financí Siniša Mali označil aerolinky za národní symbol země a slíbil dopravci podporu. Už dříve se objevily zprávy o tom, že aerolinky jednají o nákupu ruských letadel Suchov SuperJet 100.

Air Serbia mají nyní českou manažerskou stopu: po působení v ČSA či Alitalii je obchodním ředitelem aerolinek Jiří Marek. Srbská vláda vlastní v Air Serbia 51 %, 49 % patří Etihad Airways.

 

Tagy Air Serbia
26 komentářů