SŽDC. Dobrá správa. Aneb železnice začala používat nové logo a heslo

Správa železniční dopravní cesty začala dnes po téměř třech letech od rozhodnutí používat nové logo od studia Marvil. Koncept vychází

Správa železniční dopravní cesty začala dnes po téměř třech letech od rozhodnutí používat nové logo od studia Marvil. Koncept vychází z písmena Ž, které byl zvoleno jako zkratka pro slovo železnice. Správa železnic si navíc zvolila heslo, pod kterým se bude veřejnosti prezentovat. Heslo zní: SŽDC. Dobrá správa.

„Heslo umožňuje pozitivně obsáhnout poslání naší organizace prostřednictvím jednoduché a zapamatovatelné slovní hříčky. SŽDC je prostě dobrá správa české železnice,“ říká generální ředitel organizace Jiří Svoboda. Na kompletní proměnu vizuální stránky si správa železnic vyhradila pět let.

Cesta k nové vizuální identitě ale nebyla přímá. O proměně rozhodla správní rada SŽDC v dubnu 2016, v následné soutěži zvítězilo studio Marvil.

Nové logo bylo v červnu 2017 přihlášeno k Úřadu pro průmyslové vlastnictví jako ochranná známka. O několik měsíců později ale byla proti jeho zapsání podána námitka, která zpochybňovala autorství.

Logo SŽDC.
Pramen: SŽDC

SŽDC i autoři ale inspiraci z jiného díla odmítli. Podle zdrojů serveru Zdopravy.cz se spor týkal samotného námětu loga. Studio mělo doložit letecké snímky zhlaví, podle kterého vznikly koleje a kolejová spojka v logu.

Celý proces vyvrcholil loni 27. prosince, kdy bylo nové logo zapsáno jako ochranná známka SŽDC. Logo podle státní organizace nejlépe shrnuje jinak dlouhý a pro širší veřejnost obtížně zapamatovatelný název. I proto SŽDC v minulosti zvažovala přejmenování na Česká železnice, nakonec od toho ale upustila.

Nové logo SŽDC. Foto: SŽDC

Nové logo SŽDC. Foto: SŽDC

Proces implementace nového loga potrvá pět let a bude rozdělen do tří fází. Nejprve se objevilo na jízdních řádech, obchodních tiskovinách a reklamních předmětech SŽDC. Následovat bude zveřejnění elektronických šablon obchodních tiskovin včetně například vizitek. Nakonec přijde na řadu označení provozních a veřejných budov SŽDC, dále její nové webové stránky, uniformy pro zaměstnance a také kolejová vozidla.

[yop_poll id=“11″]

Tagy Top
48 komentářů