Švédské dráhy spustily noční vlak Stockholm – Hamburk. Kvůli papírování jezdí jen se dvěma vozy

Noční vlak SJ podle představ dopravce se všemi vozy. Foto: SJNoční vlak SJ podle představ dopravce se všemi vozy. Foto: SJ

Vlak je v provozu každý den, pro SJ jde o obnovení spojení do zahraničí přes noc po 28 letech.

Na mapě nočních vlaků v Evropě se tento týden objevil nový spoj. Švédské dráhy SJ zahájily provoz přímého nočního spoje mezi Hamburkem a Švédskem. Start ale nevyšel podle představ: soupravy jezdí kratší, než se plánovalo.

Důvod omezení plně dokresluje administrativní náročnost provozu vlaků v železnici: plánovaná souprava neměla všechny vozy schválené i pro provoz v Dánsku. Dopravce proto na svých stránkách vysvětlil, že kvůli tomu nasadil méně vozů, které mají schválení ve všech třech zemích, kterými vlaky jede. Pokud by šlo například o letadlo či autobus, podobné starosti by dopravce řešit nemusel.

SJ v oznámení klientům uvedly, že stále čekají na razítko od dánského drážního úřadu. Kvůli tomu jede vlak pouze s lehátkovými vozy, lůžkové budou nasazeny po schválení v Dánsku. Vlak je v provozu denně, cesta trvá zhruba 12 hodin.

Pro SJ jde o první mezinárodní noční vlak po 28 letech, provozuje je dlouhodobě ve vnitrostátní dopravě. Na stejné trase, ale už z Berlína, jezdí dlouhodobě také noční vlak společnosti Snälltåget.

Tagy noční vlaky sj
63 komentářů