Suezský průplav blokuje obří loď, která uvázala na mělčině

Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17

Nejpravděpodobnější příčinou mimořádné události byl poryv větru. Blokáda průplavu může zkomplikovat mezinárodní obchod.

Provoz v Suezském průplavu je zastaven kvůli uvízlé kontejnerové lodi Ever Given. Plavidlo najelo na mělčinu a už téměř 24 hodin probíhají pokusy o jeho vyproštění. Mimořádná událost může výrazně zkomplikovat mezinárodní obchod: přes Suezský průplav míří například lodě z Číny do Evropy.

K události došlo v úterý ráno, důvodem byl pravděpodobně extrémně silný vítr. Tři roky stará loď patří společnosti Evergreen Marine. Čtyři sta metrů dlouhá loď pojme přes 20 tisíc kontejnerů. Mířila z Číny do nizozemského Rotterdamu. Přesná poloha je na stránkách Vesselfinder.

„Zhruba šest mil od jižního konce průplavu došlo k silnému poryvu větru, který způsobil otočení lodi,“ uvedl dopravce v prohlášení. Záchranu komplikuje i skutečnost, že loď postihl výpadek proudu.

Egyptské úřady zkouší za pomoci sedmi vlečných člunů loď vyprostit, zatím marně. Loď je registrovaná v Panamě. Suezským průplavem denně propluje kolem 50 lodí. Desítky lodí již na obou stranách průplavu čekají, až se uvolní. Mezi nimi jsou například i ropné tankery.

Tagy Ever Given Evergreen Marine Suezský průplav Top
77 komentářů