Středočeský kraj omezí autobusovou dopravu o deset procent, v Praze od zítřka nevyjedou školní linky

Nové autobusy Setra pro skupinu ICOM Pramen: Icom TransportNové autobusy Setra pro skupinu ICOM Pramen: Icom Transport

Vlakový jízdní řád proškrtán nebude, omezí se jen kapacita souprav

Středočeský kraj od neděle 7. března omezí rozsah veřejné dopravy zhruba o deset procent oproti stávajícímu stavu. Vyplývá to z dopisu, který dnes primátorům a starostům obcí v kraji rozeslal radní pro mobilitu Petr Borecký (STAN). Škrty se týkají pouze autobusů, u vlaků dojde k omezení kapacity.

V drtivé většině případů se jedná o omezení na linkách s četnější frekvencí spojů tak, aby základní dopravní obslužnost obyvatel nebyla výrazně ohrožena,“ uvedl Borecký. Škrty budou platit nejméně do změny jízdního řádu v prosinci letošního roku.

Od pondělí 8. března budou omezeny i školní autobusové spoje. Jedná se o spoje, které mají v příslušné časové poznámce uvedeno, že nejedou v období letních či vánočních prázdnin. „Znovuzavedení těchto spojů se předpokládá v době alespoň dílčího obnovení prezenční školní docházky – v tuto chvíli předpokládáme datum 5. 4. 2021,“ napsal na obce a města Borecký.

Nadále zůstávají omezeny večerní autobusové spoje, kdy poslední z nich zajišťují odvoz cestujících z výchozích zastávek do 23. hodiny a rovněž jsou zrušeny noční autobusové linky. U nočních autobusů kraj věří, že je během května nebo června obnoví. Doprava na železnici je i nadále ve stávajícím režimu, nově dochází pouze ke zkracování souprav vlaků.

Středočeský kraj už dříve oznámil, že kvůli nedostatku peněz musí omezit rozsah veřejné dopravy. Kromě redukce čeká od července cestující také zdražení.

Praha zastaví školní linky už zítra, mění se provoz kolem Horních Počernic

V Pražské integrované dopravě dojde ke dvěma změnám už od zítřka. V Praze končí všechny školní linky už od pondělí. Nové bude trasování linek 204 a 224 v oblasti Horních Počernic. Linka číslo 204 je nově z Nádraží Horní Počernice odkloněna do oblasti průmyslové zóny a již neobsluhuje obchodní centrum Černý Most. V úseku mezi zastávkami Svépravice a Ratibořická je nově vedena přes zastávky Krahulčí, Khodlova, Vysokovská a Jeřická. Linka číslo 224 je mezi zastávkami Libošovická a Ratibořická nově vedena přes zastávky Krahulčí a Svépravice a již neobsluhuje zastávky Khodlova, Vysokovská a Jeřická.

Mění se také zastávky autobusů. Detailně jsou změny popsány na stránkách DPP.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje omezení dopravy kvůli koronaviru PID praha Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
13 komentářů