Středočeský kraj chce za více než miliardu trolejbusy z Prahy do Polabí

Trolejbus Škoda 24Tr Irisbus v barvách DPP. Autor: DPP - Ondřej VolfTrolejbus Škoda 24Tr Irisbus v barvách DPP. Autor: DPP - Ondřej Volf

Podle aktuálního plánu mají trolejbusy vyjet v roce 2025.

Středočeský kraj chce od roku 2025 nahradit autobusy na linkách z Prahy do Brandýsa nad Labem a Kostelce nad Labem trolejbusy. Radní dnes rozhodli o pokračování investorské přípravy celého projektu. Odhadované náklady přesahují miliardu korun.

Trolejbusy by měly jezdit na lince 375 z pražské Harfy do Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi) a 377 z Letňan do Kostelce nad Labem). „Krajská rada schválila závěry hodnocení ekonomické efektivnosti a rozhodli jsme se pokračovat v další investorské přípravě akcí,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Borecký (STAN).

Kalkulace počítá s náklady ve výši 678 milionů korun na trolejbusy do Brandýsa nad Labem. Trasa do Kostelce nad Labem má vyjít na 462 milionů korun. O náklady se má podělit Praha a Středočeský kraj na základě připravované smlouvy o spolupráci mezi Dopravním podnikem hl. m. Prahy a Středočeským krajem. „Praha a Středočeský kraj se budou na nákladech podílet podle toho, jaká část trati leží na jejich katastrálním území,“ dodal Borecký.

Kraj počítá s tím, že by na stavbu mohl získat evropské dotace. „Investorská příprava staveb a jejich realizace by měla probíhat v letech 2020-24. První celý rok provozu se předpokládá v roce 2025,“ dodal Borecký.

Zavedení trolejbusů má snížit emise a hluk. Trasa nebude kompletně pod trolejemi, trolejbusy mají být parciální pro jízdu na baterii mimo troleje.

Tagy Brandýs nad Labem Kostelec nad Labem praha Středočeský kraj Top top¨ trolejbusy do Polabí
216 komentářů