Středočeské Zápy se dočkaly obchvatu, 7 tisíc aut denně už nemusí přes městys

Obchvat Záp. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeObchvat Záp. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Stavba nabrala zpoždění kvůli archeologickému průzkumu i přeložce plynu.

Stavbaři dokončili stavbu obchvatu městyse Zápy u Prahy, který má obci ulevit od tranzitní dopravy na silnici II/101. Řidiči doposud museli jezdit při cestě z D10 na D11 přes centrum, denně obcí projelo podle sčítání dopravy 7 tisíc aut.

Společnost Strabag budovala úsek v délce zhruba 1,7 kilometru od března 2020, práce původně plánované na 22 měsíců zdržel po zahájení stavby rozsáhlý archeologický průzkum a práce na přeložkách plynu. Obchvat se napojí na budoucí obchvat Brandýsa nad Labem. Stavba stála Středočeský kraj téměř 260 milionů korun bez DPH, většinu uhradil z evropských fondů. Řidiči by se po něm měli projet nejpozději v sobotu ráno, řekl dnes při slavnostním otevření stavby krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS).

Stavbě podle Bendla předcházela náročná příprava a oproti plánům se z několika důvodů zdržela. „V tomto případě to nebyl jenom archeologický výzkum, který zastavil stavbu na několik měsíců, ale také přeložka plynu,“ řekl Bendl. Středočeský kraj by si podle něj podobné stavby nemohl dovolit bez přispění evropských fondů.

Cenné archeologické nálezy

Obchvat vede od kruhového objezdu na silnici třetí třídy z Radonic, kde bude navazovat další část obchvatu. Přeložka silnice končí jihovýchodním směrem za městysem Zápy ve směru na Mstětice. Z objezdu vychází také silnice souběžná s D10, kterou se řidiči na dálnici napojí. Součástí obchvatu jsou protihlukové stěny, v jižní části téměř 600 metrů dlouhá a v západní části podél dálnice D10 přes 800 metrů dlouhá. Podle Petra Balleka ze společnosti Strabag byla stavba obchvatu Záp jedna z prvních, kde společnost kompletně využila 3D technologie.

Archeologové při průzkumu v srpnu 2020 na místě objevili pozůstatky zahloubených částí obydlí převážně ze druhého a třetího století n. l. Odkryly rovněž až čtyři tisíce let staré hroby ze starší doby bronzové. Mezi nálezy byla například 1500 let stará kostra jelena. „Množství archeologických situací, které jsme tady prozkoumali, patří k těm větším, jsme někde kolem 3500 archeologických objektů,“ řekla ředitelka krajského ústavu archeologické a památkové péče Irena Benková. Díky podobným stavbám se podle ní archeologům daří doplnit mozaiku pravěkého osídlení Středočeského kraje.

Zdržení oproti plánovaném termínu nabrala i stavba obchvatu nedalekého Brandýsa nad Labem. S jeho otevřením se počítá na konci května.

Tagy II/101 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje obchvat Záp Strabag Středočeský kraj Zápy
8 komentářů