Stovky vozů ČD procházejí díky menšímu provozu drobnými opravami

Vagon řady Bmz, interiér, ilustrační foto. Autor: České dráhyVagon řady Bmz, interiér, ilustrační foto. Autor: České dráhy

České dráhy využily současnou sníženou poptávku po cestování a omezení dopravy kvůli koronaviru k rozsáhlé mimořádné preventivní prohlídce svých souprav. Údržba

České dráhy využily současnou sníženou poptávku po cestování a omezení dopravy kvůli koronaviru k rozsáhlé mimořádné preventivní prohlídce svých souprav. Údržba se zaměřila na vady, které neohrožují bezpečnost, ale omezují funkčnost a komfort ve vozech. Dráhy to oznámily v tiskové zprávě.

Podle drah jsou možnosti odstraňování takových drobných vad v běžné přepravní špičce omezené. „Zaměřujeme se na kompletní prohlídky a odstranění závad u jednotlivých konstrukčních celků vozidel a vybavení. Současný stav nám umožňuje provést nadstandardní údržbu efektivně na mnoha vozech najednou,“ ředitel odboru kolejových vozidel Zdeněk Štěpánek.

Jde například o opravy poškozeného interiéru, kontroly a opravy osvětlení, funkčnost interiérových a čelních dveří, seřízení nástupních dveří nebo odstranění závad „vodního a sociálního hospodářství vozidla.“ Vedle prvků souvisejících s komfortem cestování se preventivní kontroly zaměřují i na pojezdy vozidel a brzdový systém.

Mezi nový preventivní výkon údržby je zařazeno čištění interiérů vozidel ozónovým generátorem. Každé vozidlo po větší údržbě je takto ošetřeno. Je to způsob odstraňování pachů, bakterií, virů a účinnost aplikace je podle drah násobně vyšší než při použití dezinfekčních prostředků.

„S programem preventivních prohlídek jsme začali přibližně před měsícem a do dnešního dne jí prošlo skoro 500 vozů,“ doplnil Štěpánek.

Tagy České dráhy údržba
37 komentářů