Stavba D35 z Opatovic finišuje, nejdelší most prošel zátěžovou zkouškou

Přes kilometr dlouhý most u Opatovic nad Labem. Foto: ŘSDPřes kilometr dlouhý most u Opatovic nad Labem. Foto: ŘSD

Úsek Opatovice – Časy se má řidičům otevřít 15. prosince letošního roku. Uleví zejména Hradci Králové.

Sdružení firem Strabag, M-Silnice a SMP CZ vstoupilo do závěrečné fáze stavby dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů. Na stavbě 12,6 kilometru dlouhého úseku došlo minulý týden k dalšímu velkému posunu.

Na nejdelším mostě stavby – 1 047 metrů dlouhé přemostění inundačního území Labe – byly dokončeny statické zátěžové zkoušky. Při nich byly jednotlivé jízdní pruhy střídavě zatěžovány vozidly o celkové váze 350 tun. „Zkoušky, které provedl Kloknerův ústav ČVUT v Praze podle aktuálních výsledků, proběhly úspěšně,“ uvedlo ŘSD na svých stránkách.

Trasa navrhované dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Pramen: ŘSD

Trasa D35 v úseku Opatovice nad Labem – Časy. Pramen: ŘSD

Na dálnici probíhá aktuálně pokládka asfaltových vrstev. „Na km 13,900–16,250 jsme použili speciální asfaltovou směs se sníženou hlučností, což řidiči určitě ocení,“ uvádí ŘSD. Kolem dálnice dojde k vysazení přes dvou tisícovek stromů a 80 tisíc keřů. Tyto práce probíhají zejména v posledních týdnech.

K otevření má dojít 15. prosince. Otevření nového úseku umožní vyhnout se při dosavadních cestách ve směru z Prahy, Liberce či Jaroměře na Vysoké Mýto a dál do Litomyšle a Olomouce zcela Hradci Králové. Úseky D11 z Hradce Králové do Smiřic a Jaroměře se mají otevřít rovněž v prosinci.

Dálnice se u Časů zatím napojí na silnici I/36 z Pardubic do Holic. ŘSD kvůli tomu chystá vybudovat semafory v Sezemecích a Časech a dál upravit vodorovné a svislé značení v Horních Ředicích. Příští rok se má otevřít další úsek z Časů do Ostrova. Stavba začíná u opatovické estakády, na trase jsou dvě mimoúrovňové křižovatky Rokytno a Časy.

Zakonečení D35 a napojení na I/36. Foto: ŘSD

Zakonečení D35 a napojení na I/36. Foto: ŘSD

Úsek vyjde na 3,389 miliardy korun, stavět se začalo v březnu 2019. Mohl být už dávno hotový, kdyby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ještě v době předsednictví Petra Rafaje nezrušil soutěž. Soud nakonec označil Rafajovo rozhodnutí za příliš formalistické. Stavba tak nakonec bude hotová později a dráž.

 

Tagy D35 D35 Opatovice - Časy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
67 komentářů