Stavba D35 do Hořic má začít příští rok, archeologický průzkum provede za 298 milionů Eurovia

Vizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSD

Soutěž na úsek za tři miliardy korun začne na přelomu 3. a 4. čtvrtletí.

V úseku nové dálnice D35 ze Sadové do Hořic se objeví v příštích týdnech poprvé bagry a další stavební technika. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo jednu z největších zakázek ve své historii na záchranný archeologický průzkum. Zakázku na jeho provedení získala Eurovia CS.

Vítězství Eurovie, která nabídla provedení průzkumu za 295 milionů korun, vyplývá z registru smluv. Cena v soutěži stoupla proti odhadované nepatrně: z 290 milionů korun. Eurovia byla jediným soutěžícím, nabídku podala společně s Univerzitou Hradec Králové. Běží ještě další soutěž: na zemní práce spojené s archeologickými pracemi.

Rozsahem jde o jednu z největších akcí na archeologický průzkum u tuzemských dopravních staveb. „Na D11 Hradec – Jaroměř a D35 Opatovice – Ostrov to bylo v podobném rozsahu, ale tady se čekají opravdu velké nálezy,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Úsek ze Sadové do Hořic patří k těm, které jsou s přípravou na stavbu aktuálně nejdále, má již stavební povolení. ŘSD aktuálně dokončuje zadávací dokumentaci pro výběr zhotovitele, zahájení soutěže předpokládá Mátl na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí. Stavět se má příští rok. Původní plány počítaly se zahájením soutěže v prvním čtvrtletí.

Odhadovaná cena zakázky je 3,169 miliardy korun, úsek měří 10,4 kilometru. Detailně je popsán v letáku ŘSD. Půjde o jednu ze součástí zrychlení spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem, později už v nedálničním profilu do Turnova a Liberce. Sousední úseky do Úlibic a do Plotiště zatím nemají stavební povolení. V jednom ohledu je stát na dálnici už připraven: Policie České republiky zde na začátku loňského října otevřela dálniční oddělení.

Trasa D35 v úseku Hořice - Sadová. Foto: ŘSD

Trasa D35 v úseku Hořice – Sadová. Foto: ŘSD

Tagy D35 D35 Hořice - Sadová Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
32 komentářů