Stavba D11 z Trutnova do Polska se blíží, začne archeologický průzkum

Trasa D11 v Trutnově. Foto: Ředitelství silnic a dálnicTrasa D11 v Trutnově. Foto: Ředitelství silnic a dálnic

První má být hotový krátký úsek u státní hranice s Polskem.

Jedna z největších připravovaných dálničních staveb v Česku začne na jaře archeologickým průzkumem. Ještě do konce roku pak chce Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) začít se samotnou stavbou celého úseku D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem.

Na středečním jednání v Trutnově se zástupci měst a obcí v trase dálnice to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Polsko je se stavbou rychlostní silnice S3 na hranice podstatně dále, otevřena má být příští rok.

Stavba tohoto úseku D11 je největší soutěží ŘSD za posledních deset let, odhadovaná cena je 13 miliard korun. Soutěž na zhotovitele ŘSD vypsalo loni v závěru roku. „V průběhu roku 2023 chce ŘSD získat všechna stavební povolení na hlavní trasu,“ uvedl Mátl.

Samotná stavba by tak mohla být zahájena už na konci letošního roku. Podle harmonogramu má trvat 42 měsíců, dokončení se  předpokládá v roce 2027. Jako první se má stavět úsek ze státní hranice za Královec (více jsme psali zde). Ten by měl být hotový v roce 2025.

Už v tuto chvíli probíhají přípravné práce, jako například kácení stromů. Příští rok ŘSD začne se stavbou komunikace v Elektrárenské ulici v Trutnově, která společně s komunikací v Ječné ulici vytvoří obchvat centra Poříčí. Do dokončení kompletní dálnice nebudou smět přes hranice nákladní auta.

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
33 komentářů