Stát překonal hranici milionu prodaných elektronických dálničních známek. Více než 80 % přes e-shop

Vizuál k elektronickým vinětám. Pramen: MDČR/CENDISVizuál k elektronickým vinětám. Pramen: MDČR/CENDIS

Stát doporučuje nákup dálniční známky s několikadenním předstihem kvůli možné opravě chyby.

Státní podnik Cendis dnes překonal hranici milionu prodaných elektronických známek. Data zveřejněná při příležitosti této hranice ukazují, že drtivá většina z nich nakupuje poplatek za využití tuzemské dálniční sítě přes e-shop na webu eDalnice.cz.

Cendis dnes rozeslal tiskovou zprávu, podle které se prodalo od prosince 1 040 088 kusů e-známek v celkovém objemu za přibližně 1,5 miliardy korun. Poprvé Cendis také zveřejnil rozložení prodejů podle jednotlivých distribučních kanálů.

Z nich vyplývá, že více než 8 z 10 majitelů vozidel kupuje dálniční známky přes státní e-shop, který dosud prodal 846 tisíc známek. Na pobočkách České pošty bylo zakoupeno zatím 103 tisíc známek, na čerpacích stanicích EuroOil 87 tisíc známek. V samoobslužných kioscích si motoristé zatím koupili 3 281 kusů známek.

Cendis znovu zopakoval radu, aby lidé nakupovali známku s předstihem. Pokud motoristé udělají chybu při vyplňování údajů (zejména registrační značky), je možné ještě provést opravu. Při koupi známky na poště či u čerpací stanice EuroOil je nezbytné ihned na místě vše zkontrolovat a případně do 15 minut požádat o opravu.

Řada řidičů nákup známky odkládá na dobu, až po zpoplatněném úseku pojedou poprvé. Nově totiž neplatí známka na kalendářní rok, ale libovolných 365 dnů. „Není tedy nutné pořizovat si ji k 1. 2., pokud chci na dálnici až někdy později,“ upozornil Martin Opatrný, mluvčí Cendisu.

Podle něj dochází při nákupu i k chybě u vyplňování e-mailů. I tento údaj je důležitý, protože do e-mailové schránky lidé dostanou potvrzení o úhradě společně s tzv. autorizačním kódem. Díky němu je možné přihlásit se na webu eDalnice.cz do správy známky a v případě potřeby například jednou opravit SPZ nebo posunout platnost zakoupené známky. Obojí je ale možné pouze pokud dálniční e-kupon ještě nezačal platit.

Pravidla se možná zdají tvrdá. Jsou ale od toho, aby lidé systém nezneužívali. Někdo by si ráno koupil známku, přes den využíval dálnice a večer by požádal o stornování platby. Samozřejmě chápu, že lidé mohou dělat chyby z nepozornosti. Nicméně je takřka nemožné rozlišit mezi skutečnou chybou a snahou to zneužít,“ vysvětlil Opatrný.

Povinnost pořídit si elektronickou známku platí pro všechna vozidla do 3,5 tuny, která mají nejméně čtyři kola. Pro přípojná vozidla a motocykly tedy motoristé e-známky pořizovat nemusí. Čtyřkolky, i když jsou vedeny jako motocykly, ale dálniční známku potřebují.

Tagy Cendis EDAZ elektronické dálniční známky
20 komentářů