Stát podpoří cyklostezky téměř třemi miliardami korun

Cyklostezka Bečva - Vlára - Váh. Foto: BevlavaCyklostezka Bečva - Vlára - Váh. Foto: Bevlava

O dotace půjde žádat průběžně, jde zatím o největší objem peněz do infrastruktury pro jízdu na kole.

Do výstavby a rekonstrukcí cyklostezek mají zamířit v příštích letech téměř tři miliardy korun z Integrovaného operačního programu (IROP). Ministerstvo v těchto dnech spustilo dvě nové výzvy, ve kterých přijímá žádosti o dotaci.

Dotace se týká výstavby nových cyklostezek i rekonstrukce stávajících. Jde o dosud největší program na podporu cyklodopravy v Česku.

„Díky právě vyhlášeným výzvám přispějeme k rozvoji a zkvalitnění infrastruktury pro cyklistickou dopravu. Zrekonstruujeme a postavíme nové cyklostezky, které mohou sloužit nejen k rekreačním účelům, ale také k bezemisnímu dojíždění do zaměstnání, škol nebo za službami. Propojíme hlavní trasy cyklistické dopravy v Česku,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výzvy kromě toho podpoří také doprovodnou cyklistickou infrastrukturu. Jedná se zejména o parkovací místa pro kola a odpočívky u nově budovaných cyklostezek nebo u již existující hojně využívané cyklistické komunikace.

Jedna výzva je pro projekty na území méně rozvinutých regionů a má stanovenou částku 1,8 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Ve druhé je vyčleněno téměř 1,2 miliardy korun na projekty na území přechodových regionů. V obou případech se jedná o průběžné výzvy, což pro žadatele znamená, že hodnocení projektu bude probíhat průběžně po podání žádosti o dotaci.

Tagy cyklostezka ministerstvo pro místní rozvoj mmr podpory bezemisní dopravy
29 komentářů