Stanice Aš získá novou výpravní budovu, stará půjde k zemi

Nádraží Aš. Autor: Pimvantend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3415887Nádraží Aš. Autor: Pimvantend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3415887

Město Aš se dočká nové výpravní budovy, která bude velikostí lépe odpovídat jeho potřebám. Nová budova nahradí tu stávající z

Město Aš se dočká nové výpravní budovy, která bude velikostí lépe odpovídat jeho potřebám. Nová budova nahradí tu stávající z roku 1971, která půjde k zemi. Projekt schválila centrální komise ministerstva dopravy, skrze kterou musejí projít všechny velké dopravní projekty.

Správa železnic považuje nynější budovu za „naddimenzovanou a pro provoz nevyužitelnou“. Předpokládané celkové investiční náklady na celou akci činí 80 milionů korun, zahájení prací se očekává v polovině příštího roku.

Výpravní budovu ve stanici Aš tvoří železobetonový skelet s částečnými vyzdívkami a výplněmi z takzvaných boletických panelů. Schválený záměr projektu počítá s novostavbou menší a energeticky úspornější.

Součástí investice Správy železnic bude i přestavba okolí výpravní budovy. Vznikne parkoviště pro cestující, nové chodníky, uzamykatelné cykloboxy a bude upravena zeleň. K záměru se připojila také ašská radnice, která plánuje vybudovat před novou výpravní budovou přestupní terminál se třemi zastávkami, který budou obsluhovat všechny autobusové linky vedoucí přes město. Přestupující cestující budou moci využít přímé kryté napojení.

Hotovo by mělo být v závěru roku 2022.