Stadler uspěl u soudu. Vyhrál soutěž na 186 dvoupodlažních jednotek KISS pro ÖBB

Jednotka Stadler Kiss v barvách DB. Foto: Deutsche BahnJednotka Stadler Kiss v barvách DB. Foto: Deutsche Bahn

Spor se týkal formality: uznávání švýcarského elektronického podpisu. Vítězství Stadleru napadl Alstom.

Jedna z největších zakázek v historii rakouských spolkových drah (ÖBB) nakonec končí vítězstvím společnost Stadler Rail. Dodá až 186 dvoupodlažních jednotek KISS pro Dolní Rakousko a Vídeň. Stadler vyhrál soutěž už na podzim, soud nižší instance ale jeho vítězství zrušil kvůli platnosti švýcarského elektronického podpisu. Dráhy přitom už loni řekly, že soutěž zruší a vypíší znovu.

Rozhodnutí o vyřazení Stadleru zrušil rakouský nejvyšší správní soud, ÖBB posléze vyhlásily Stadler opět vítězem soutěže. Hodnota desetiletého rámcového kontraktu je až 3 miliardy eur. Konec sporu oznámil Stadler v tiskové zprávě.

„Všechny právní překážky byly překonány. ÖBB s námi může nyní uzavřít smlouvu,“ uvedl Stadler. Rámcová smlouva počítá s pěti a šestivozovými jednotkami. Jednotky se budou vyrábět v závodě Stadleru ve švýcarském St. Margrethen.

Důvodem původního zrušení vítězství Stadleru bylo použití švýcarského elektronického podpisu, který podle soudu Evropská unie a Rakousko neuznává. K soudu věc pohnal konkurenční Alstom, Stadler považuje verdikt za mylný a hodlá se proti němu bránit. Stadler nakonec uspěl s argumentací, že stejný podpis využil už v jiných tendrech EU. Rakouské dráhy vypsaly tendr v roce 2019, vyhlášení vítěze přišlo po dvou letech.

Tagy ÖBB Stadler Kiss Stadler Rail
23 komentářů