Stadler dodá 38 nových tramvají pro Ženevu, poslouží kolejové expanzi ve městě

Tramvaj Tramlink od Stadleru pro Ženevu. Foto: Stadler RailTramvaj Tramlink od Stadleru pro Ženevu. Foto: Stadler Rail

Součástí kontraktu je i opce na další tramvaje.

Jen pár týdnů po podpisu smlouvy v Lausanne získal švýcarský výrobce kolejové techniky Stadler Rail další velký kontrakt na dodávku tramvají ve francouzsky mluvící části země. Pro ženevský dopravní podnik Transports publics genevois (TPG) dodá 38 tramvají typu Tramlink. Součástí je i opce na dalších 25 vozidel. Nové tramvaje mají částečně pokrýt expanzi tramvajových tratí, které město plánuje. První nové tramvaje mají dorazit v roce 2025.

V Ženevě už jezdí od Stadleru tramvaje Tango, celkem 41 kusů. Nové tramvaje Tramlink budou obousměrné, 44 metrů dlouhé a 2,3 metru široké. Kapacita bude 250 cestujících.

Stadler byl jako vítěz soutěže oznámen již v létě, teprve nyní došlo k podpisu smlouvy. Hodnota základního kontraktu na 38 vozidel má činit přibližně 180 milionů franků, tedy okolo 4,46 miliardy korun.

Novými vozidly chce dopravce  v první fázi nahradit nejstarší tramvaje z 80. let. Soupravy Düwagu stále patří k nejrozšířenějšímu typu v jeho flotile (46 ks). Další uplatnění by měly Tramlinky nalézt na plánovaných prodlouženích tratí do Grand-Saconnex a na plánované přeshraniční trati do Ferney-Voltaire na území Francie.

Tagy Stadler Rail Stadler Tramlink Švýcarsko Transports Publics Genevois Ženeva
1 komentář